Majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a readoptat, marţi, legea avertizorilor de integritate fără a ţine cont de propunerile USR care veneau să faciliteze dezvăluirea neregulilor din instituţiile publice prin reintroducerea raportărilor anonime, precizează reprezentanţii partidului, într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Zilele astea, în ciuda liniştii de la tv, PSD, PNL şi UDMR finalizează opera lui Dragnea şi ucid integritatea în instituţiile publice, prin măcelărirea legii avertizorilor de integritate. Astăzi, la Comisia Juridică, au respins amendamentele USR care ar fi reparat legea. Denunţătorii trebuie să fie anonimi, nu şi în viziunea PNL şi PSD. Altfel, cum ar putea să mai denunţe cineva şefii corupţi din instituţiile publice? Le reamintesc acestor oameni că procurorul european, Laura Codruţa Koveşi, i-a atenţionat că va cere Comisiei Europene să declanşeze împotriva României mecanismul care condiţionează acordarea banilor europeni de respectarea statului de drept dacă legea nu este reparată. PSD, PNL şi UDMR ignoră, însă, în continuare instituţiile europene, aşa cum am văzut că au făcut-o şi cu legile justiţiei”, a precizat Silviu Dehelean, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, conform sursei citate.

USR a propus, prin amendamente, ca şi raportările care nu cuprind numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public să fie examinate şi soluţionate în măsura în care conţin suficiente informaţii referitoare la încălcări ale legii. Majoritatea PSD-PNL-UDMR a respins propunerea, considerând că avertizorii de integritate trebuie să-şi comunice datele de contact personale, ceea ce i-ar face, în mod evident, identificabili.

„Împreună cu colegul meu, deputatul Mihai Badea, am argumentat ca raportările să poată fi efectuate anonim şi să se claseze doar dacă informaţiile puse la dispoziţie nu sunt suficient de clare pentru soluţionare. Prin respingerea amendamentelor USR, coaliţia majoritară lasă descoperit un viciu major în lege, fapt care ne reaminteşte intenţia iniţială a PSD şi PNL, de a nu exista posibilitatea raportărilor anonime”, a explciat Oana Murariu, deputat USR şi membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, potrivit sursei menţionate.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.