Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este aşteptat să valideze, marţi, rezultatele concursului pentru conducerea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, la care adjunctul secţiei, Adina Florea, s-a situat pe primul loc. La şedinţele anterioare nu s-a întrunit cvorumul. Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” cere plenului CSM să amâne discutarea aspectelor ce vizează Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) până când Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) se va pronunţa cu privire la conformitatea înfiinţării acestei structuri cu dreptul european. În cazul în care conducerea CSM nu amână punctele respective, aflate pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, reprezentanţii asociaţiei cer membrilor CSM boicotarea şedinţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE Validarea rezultatelor concursului pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc, din nou pe ordinea de zi a plenului CSM/ La şedinţele anterioare nu s-a întrunit cvorumul

Plenul CSM a avut de mai multe ori pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc. 

De patru ori şedinţa s-a amânat din lipsă de cvorum, ultima dată în 3 iulie. Plenul s-a reunit şi în 2 august, dar validarea concursului pentru secţia specială nu s-a aflat pe ordinea de zi. 

Şapte dintre membri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), doi judecători şi cinci procurori, au cerut amânarea oricăror discuţii despre Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie până după publicarea rapoartelor GRECO şi Comisiei de la Veneţia, invocând faptul că se cere desfiinţarea secţiei. Aceştia au precizat anterior că în mod deliberat nu participă la şedinţele plenului.

În schimb, reprezentanţii societăţii civile au transmis că această atitudine nu li se pare normală.

Adina Florea s-a clasat pe primul loc la concursul pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, post rămas vacant după numirea lui Gheorghe Stan judecător la Curtea Constituţională, ea clasându-se pe primul loc după susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor funcţiei de conducere. 

Validarea rezultatului concursului şi numirea în funcţie a candidatului admis se află pe poziţia 3 pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a plenului CSM, programată să înceapă la ora 14.30

Adina Florea a obţinut punctajul 9,86.

Pe locul al doilea s-a situat Sorin Eugen Iasinovschi cu punctaj final 8,85, în timp ce Bogdan Pîrlog, procurorul care a deschis ancheta referitoare la evenimentele din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a obţinut punctajul 3,85. Între timp, Pîrlog este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale” din cauza unor declaraţii referitoare la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Conform CSM, rezultatele concursului sunt definitive şi nu pot fi contestate.

Candidaţii au susţinut un interviu şi au prezentat un proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.