Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, o va propune şi a treia oară pentru Adina Florea pentru funcţia de procuror-şef al DNA. Ea a fost refuzată până acum de Klaus Iohannis pe motive ce ţin de legalitatea desemnării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Retrimit la Cotroceni cele 5 solicitări. Îi voi trimite preşedintelui Klaus Iohannis şi adeverinţele CNSAS din care rezultă că niciuna dintre candidate nu a făcut poliţie politică”, a spus Tudorel Toader, conform Digi 24.

Tudorel Toader a oferit detalii despre această decizie într-o postare pe Facebook, intitulată "Din categoria «Să citim până/poate înţelegem !»".

"Preşedintele României a respins cele 5 propuneri de numire în diferitele funcţii de conducere, din cadrul Ministerului public, pe motive de nelegalitate, constând în lipsa adeverinţei de la CNSAS, din care să rezulte lipsa «calităţii» de colaborator. Pe 27 decembrie 2018, am revenit către preşedintele României, solicitând reevaluarea propunerilor formulate, motivând faptul că nu poate fi vorba despre o nelegalitate. La rândul său, preşedintele a revenit, reiterând aşa-zisa nelegalitate referitoare doar la Adina Florea, constând în aceea că «...în continuare, documentaţia transmisă nu conţine dovada care să ateste îndeplinirea condiţiei prevăzute de art. 48 alin 10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi nici să nu fi colaborat cu acestea»", scrie ministrul Toader.

Potrivit acestuia, în 28 decembrie 2018, CNSAS a transmis către secţia de procurori din CSM adeverinţele din care rezultă îndeplinirea cerinţei legale de către fiecare dintre cele 5 candidate.

"Respectivele adeverinţe au fost transmise către MJ tocmai pe data de 09 ianuarie 2019. Astăzi, 10 ianuarie 2019, în urmă cu câteva minute, am transmis către preşedinte respectivele adeverinţe din care rezultă îndeplinirea cerinţelor legale privind propunerile formulate, solicitând să îşi reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente", mai afirmă Tudorel Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ca răspuns la solicitarea de reevaluare a propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Adinei Florea. ”Constat că subzistă temeiurile de fapt şi de drept avute în vedere la respingerea propunerii iniţiale”, a transmis preşedintele.

"Luând act de faptul că, în continuare, documentaţia transmisă nu conţine dovada care să ateste îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici să nu fi colaborat cu acestea, având în vedere că prin considerentele Deciziei nr. 358/2018, Curtea Constituţională nu recunoaşte ministrului justiţiei - în virtutea rolului central al acestuia în cadrul procedurii de numire a procurorilor în funcţiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 - posibilitatea înaintării unei propuneri cu eludarea condiţiilor obiective impuse de lege, aonstat că subzistă temeiurile de fapt şi de drept avute în vedere la respingerea propunerii iniţiale de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa”, a precizat şeful statului.

Preşedintele a respins, prima dată, în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.