Şedinţa plenului CSM pentru validarea rezultatelor concursului pentru şefia Secţiei speciale, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc, a fost amânată, miercuri, pentru a patra oară, din lipsă de cvorum. Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, se declară nemulţumită această situaţie. Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, la şedinţa plenului CSM, amânată din lipsă de cvorum, că a venit pentru a avea de unde pleca. Birchall şi-a exprimat din nou nemulţumirea faţă de modul în care sunt convocate, ”de pe o zi pe alta”, şedinţele CSM, dar susţine că nu sunt ”tensiuni apocaliptice” între ea şi preşedintele CSM, Lia Savonea. ”O rog încă o dată pe doamna preşedinte să facă tot ceea ce poate pentru a găsi această cale de dialog”, a spus Birchall.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ministrul Justiţiei, la finalul şedinţei CSM: Am venit ca să am de unde pleca; nu sunt tensiuni apocaliptice între Birchall şi Savonea. O rog încă o dată pe doamna preşedinte să facă tot ceea ce poate pentru a găsi această cale de dialog

Miercuri, la ora 9.00, a fost programată şedinţa plenului CSM, pe ordinea de zi aflându-se trei proiecte care vizează Secţia de Investigare a Infracţiunior din Justiţie. Printre acestea era şi validarea rezultatelor concursului pentru şefia Secţiei speciale, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc.

Din lipsă de cvorum, şedinţa s-a amânat pentru a patra oară.

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a anunţat la câteva minute după intrarea în sală că nu există cvorum şi a propus închiderea şedinţei. Savonea le-a propus membrilor CSM să-şi contureze o opinie în legătură cu situaţia creată.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a participat la şedinţa şi s-a declarat nemulţumită de modul în care sunt convocate şedinţele plenului.

Birchall a explicat că are un program extrem de încărcat miercuri şi a fost convocată la această şedinţă în cursul zilei de luni, la ora 16.11.

”Aşa cum v-am spus, majoritatea actelor normative care intră în şedinţa de guvern trebuie semnate sau contrasemnate şi de ministrul Justiţiei, deci pentru mine zilele în care sunt şedinţe de guvern sunt foarte foarte dificile. Eu cred că acest mod de a înţelege dialogul nu ştiu dacă este cu adevărat productiv, dar, din punctul meu de vedere, ministrul Justiţiei va continua să facă eforturi să fie un partener de dialog transparent, instituţional”, a declarat Ana Birchall la sosirea la sediul CSM.

Întrebată dacă va lua în calcul desfiinţarea Secţiei speciale, în cazul în care boicotul membrilor CSM continuă, Birchall a spus: ”Eu nu vreau să iau partea nimănui, dar, din punctul meu de vedere, rolul important în a debloca această situaţie îi revine preşedintelui CSM. Până la urmă este responsabilitatea preşedintelui CSM să caute o cale de consens, o cale de dialog şi, dacă luni la ora 16.11 primesc o invitaţie şi bănuiesc că toţi au primit această invitaţie judecaţi dumneavoastră dacă a fost respectată procedura”.

Plenul CSM era aşteptat să valideze rezultatele concursului pentru conducerea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, la care adjunctul secţiei, Adina Florea, s-a situat pe primul loc.

Adina Florea s-a clasat pe primul loc la concursul pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, post rămas vacant după numirea lui Gheorghe Stan judecător la Curtea Constituţională, ea clasându-se pe primul loc după susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor funcţiei de conducere.

Adina Florea a obţinut punctajul 9,86.

Conform CSM, rezultatele sunt definitive şi nu pot fi contestate.

Şapte dintre membri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), doi judecători şi cinci procurori, cer amânarea oricăror discuţii despre Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie până după publicarea rapoartelor GRECO şi Comisiei de la Veneţia, invocând faptul că se cere desfiinţarea secţiei. Aceştia au pr4ecizat anterior că în mod deliberat nu participă la şedinţele plenului.

În schimb, reprezentanţii societăţii civile au precizat că această atitudine nu li se pare normală.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.