Mircea Drăghici, trezorierul PSD, este urmărit penal de DNA pentru delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Mircea Drăghici a fost audiat marţi la DNA. Trezorierul PSD a reacţionat pe Facebook, spunând că, „deocamdată, nu poate stabili un procuror, fie el şi de la DNA, în ce condiţii un partid închiriază un imobil, la ce preţ şi pentru ce termen”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: „În această ţară, deocamdată, nu poate stabili un procuror, fie el şi de la DNA, în ce condiţii un partid închiriază un imobil, la ce preţ şi pentru ce termen!”, a scris Drăghici pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, trezorierul PSD a postat un nou mesaj în care precizează că a atacat deja ordonanţa din 1 aprilie 2019 prin care i-a fost atribuită calitatea de suspect, sub aspectul lipsei de temeinicie şi legalitate.

„În zilele următoare, probabil, procurorul-şef de secţie din cadrul DNA va soluţiona plângerea şi va constata că, întâi de toate, DNA nu are competenţă în efectuarea urmăririi penale. Atunci când e vorba de un partid politic, primul lucru pe care ar trebui să îl facă organul de urmărire penală este să citească statutul partidului şi legea finanţării partidelor politice”, a mai scris Drăghici.

La ieşirea de la audieri, Mircea Drăghici le-a spus jurnaliştilor care l-au întrebat de ce a fost pus sub acuzare: „Ştiţi foarte bine. Să fii pus sub acuzare că nu ai respectat o lege pe care tu ai făcut-o în Parlamentul României şi eşti cel mai îndreptăţit să ştii spiritul şi litera acestei legi? Atenţie, mi se pare mult exagerat şi cred cumva că şi are legătură cu coordonarea campaniei, că suntem în buza campaniei. De fiecare dată când a urmat o campanie electorală am fost chemat la DNA”.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă o persoană, trezorier al unui partid, pentru săvârşirea infracţiunilor de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi delapidare”, a informat Biroul de presă al DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând formaţiunii politice respective, suspectul şi-ar fi însuşit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parţială în proporţie de peste 2/3 a unui imobil.

Concret, suspectul îndeplineşte funcţia de trezorier al unui partid, exercitând, în această calitate, atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private.

În exercitarea funcţiei de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii.

Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului şi persoana din familia suspectului, dar şi contractul de închiriere dintre acelaşi proprietar şi formaţiunea politică s-au încheiat în aceeaşi zi, 15.02.2018, pentru acelaşi imobil.

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranşe de cel puţin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului.

DAN precizează că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Mircea Drăghici este şi coordonatorul campaniei electorale a PSD pentru alegerile europarlamentare. El a fost desemnat în această calitate după ce social-democraţii îl desemnaseră pentru postul de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Nominalizarea lui Drăghici pentru AEP a avut loc după ce acesta nu a mai dorit nici numirea la Ministerul Transporturilor şi după ce şeful AEP Daniel Barbu a demisionat, pentru a candida la europarlamentare din partea ALDE.

În urma informaţiilor privind declanşarea anchetei privind utilizarea subvenţiilor PSD, Mircea Drăghici a anunţat, în 25 februarie, că renunţă la desemnarea pentru şefia AEP.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.