Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie o acuză oficial pe Laura Codruţa Kovesi că ar fi primit peste 280.000 de lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. În plus, aceştia anunţă urmărire penală in rem pentru pentru favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii, în legătură cu un comunicat de presă emis de Parchetul General în ianuarie 2017. Comunicatul făcea referire la condiţiile aducerii în ţară a lui Nicolae Popa. La sosirea la Secţia privind infracţiunile în justiţie, fosta şefă a DNA a fost întâmpinată de un grup de susţinători care scandau: "Codruţa, nu uita, noi suntem de partea ta!" şi "PSD, ciuma roşie!". La ieşirea de la audieri, Kovesi a declarat că a cerut recuzarea procurorului de caz şi a procurorlui şef de secţie şi că nu a comis niciodată fapte penale. Ea a negat că ar fi discutat cu Sebastian Ghiţă şi a susţinut că a participat doar la evenimente organizate în cadru instituţional. Fostul deputat Sebastian Ghiţă a comentat vineri declaraţiile fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, acuzând-o pe aceasta că minte când neagă că s-ar fi cunoscut sau când spune că ar fi participat doar la evenimente în cadru instituţional. "Să ne dumirim toţi ce instituţie o fi în crama unui om acasă", a afirmat Ghiţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ghiţă: Kovesi minte. A zis că m-a cunoscut în cadru instituţional. Să găsim instituţia în beci. Să ne dumirim toţi ce instituţie o fi în crama unui om acasă

UPDATE - Kovesi, acuzată că ar fi primit peste 280.000 de lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu aducerea în ţară a lui Nicolae Popa

Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie o acuză oficial pe Laura Codruţa Kovesi că ar fi primit peste 280.000 de lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. În plus, aceştia anunţă urmărire penală in rem pentru pentru favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii, în legătură cu un comunicat de presă emis de Parchetul General în ianuarie 2017. Comunicatul făcea referire la condiţiile aducerii în ţară a lui Nicolae Popa.”Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) au dispus la data de 13 februarie 2019 extinderea urmăririi penale, începerea urmăririi penale in rem şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 7 alin. 1 lit. b din Legea nr. 78/2000, abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale) şi mărturie mincinoasă, prev. de art. 273 Cod penal”, au transmis, vineri seară, reprezentanţii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Potrivit acestora, în cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu ”îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia — Jakarta”.

”Totodată, în perioada 2010-aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general al PÎCCJ, magistratul ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării respectivei persoane condamnate (...) şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a persoanei condamnate şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI”, mai spun procurorii.

Aceştia susţin că, printre demersurile efectuate în vederea urgentării finalizării procedurii de extrădare, ar fi fost organizarea unei vizite a unei delegaţii de procurori indonezieni în România, la sfârşitul anului 2010, deplasarea efectuată în Indonezia, la Jakarta, cu prilejul organizării unei conferinţe, plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegaţia desemnată să procedeze la aducerea în ţară a condamnatului din bugetul PÎCCJ.

”De asemenea, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi determinat, prin autoritatea de care dispunea, ca Ministerul de Interne să pună la dispoziţia IGPR suma de bani necesară plăţii transportului Jakarta — Bucureşti”, au mai transmis procurorii.

Potrivit acestora, la audierile în calitate de martor din data de 10.04.2017, Kovesi ar fi declarat ”în mod nereal” că relaţia pe care a avut-o cu Sebastian Ghiţă a fost o relaţie pur instituţională, negând existenta unei relaţii private, ”deşi această relaţie ar fi constituit o împrejurare esenţială pentru cauza penală”.

Procurorii menţionează că, în aceeaşi cauză, printr-o ordonanţă din data de 14 februarie 2019, au dispus extinderea urmăririi penale şi începerea urmăririi penale in rem ”sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii, constând în aceea că, la data de 9 ianuarie 2017, PÎCCJ, prin Biroul de informare şi relaţii publice, ar fi comunicat, în mod nereal, faptul că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică ar fi dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă într-o cauză penală”.

UPDATE - Kovesi, după audieri: Am cerut recuzarea procurorului de caz şi a procurorului şef de secţie

"Mi s-au adus la cunoştinţă învinuirea şi calitatea de suspect. Am depus două cereri de recuzare,  a procurorului de caz, a procurorului şef secţie. După ce mi s-a adus la cunoştinţă învinuirea, doamna procuror mi-a spus că voi primi răspunsul la cererile de recuzare", a afirmat Kovesci, precizând că "motivele sunt cele din Codul de procedură penală, afectarea imparţialităţii".

Despre candidatura pentru funcţia de procuror-şef european: "Cu sigurnţă va fi o afectare a candidaturii pe care o parcurg în acest moment. Eu voi merge mai departe, mă voi prezenta la audieri în 26 februarie în Parlamentul European, aşa cum am fost chemată. Până atunci mai sunt nişte etapae de parcurs de către candidaţi"

"Nu am comis niciodată, dar niciodată nu am comis fapte penale", a subliniat Kovesi.

Despre acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă: "Acuzaţiile pe care le-am văzut  în spaţiul public făcute de un incukpat dintr-un dosar al DNA sunt simple fabulaţii. Nu am avut niciunfel de atribuţii legate de extrădarea inculpatului  Popa Nicolae,  nu am exercitat niciun act abuzivv în legătură cu extrădarea pentru că nu aveam astfel de atribuţii".
 
Despre acuzaţia de luare de mită: "Acuzaţia de luare de mită este că aş fi primit eu bani în mod direct pentru a plăti extrădarea. După cum bine ştiţi,  plata s-a făcut de către Poliţia Română, este şi un comunicat al Parchetului General".
 
Ea a spus că nu este nicio concidenţă faptul că este cercetată când candidează pentru postul de procuror-şef european.
"Nu este nicio concidenţă. De doi ani şi jumătate sunt hărţuită cu plângeri penale, cu acţiuni disciplinare, am patru acţiuni disciplinare, 18 dosare penale. Nu sunt singura în această situaţie, toţi cei care şi-au făcut treaba în magistratură au probleme: presedinta ICCJ, membri din CSM care au fost vocali, procurori care au comentat despre legile justiţiei sunt cercetaţi disciplinar".
"În ianuarie 2017, pe baza afirmaţiilor făcute de acest inculpat s-a deschis un dosr penal exact cu privire la această extrădare. În ianuarie 2017 şi eu sunt pusă sub învinuire când trebuie să mă prezint la această audiere, deci nu este nicio coincidenţă", a argumentat Kovesi.
Despre fotografiile pe care Ghiţă susţine că le are cu ea, în crama sa - "Nu am avut întâlniri în afara unui cadru instituţional. Am participat la evenimente orgnizate de instituţii ale statului la care am fost invitată de conducătorii acelor instituţii, deci, dacă există poze, există de la acele evieimente ale instituţiilor, la care eu am participat. Nu am vorbit niciodată cu Sebastian Ghiţă nici la telefon, nici prin e-mail, nici nu am folosit mailul cucuveaua. Pot să apară poze de la aceste evenimente sau pot să apară şi poze false, aşa cum au apărut şi înregistrări falsificate, dar nu exclud să existe înregistrări de la evenimente ale instituţiilor", a susţinut Laura Codruţa Kovesi.
"Nu am discutat niciodată cu nimeni despre dosre penale în afara cadrului instituţional. Nu am discutat cu Sebastian Ghiţă despre această extrădre
În ceea ce priveşte acuzaţiile Elenei Udrea conform cărora aceasta i-ar fi oferit cadouri: "Sunt fabulaţii".
La ieşirea de la Parchet,  Laura Codruţa Kovesi a fost ovaţionată şi încurajată de acelaşi grup de susţinători, care îi presăraseră şi lalele pe treptele Parchetului General.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Fostul premier Victor Ponta, la Parchet, pentru a fi audiat în dosarul Kovesi: Am fost citat ca martor, din fericire. Nu sunt deloc o victimă/ Ponta a plecat de la Parchet după două ore şi jumătate: Tot ce am spus s-a consemnat - FOTO

Laura Codruţa Kovesi a declarat la sosire că este răcită şi nu poate vorbi, dar că va da declaraţii la ieşirea de la audieri.

Înaintea lui Kovesi, a fost audiat în acelaşi dosar, ca martor, fosul premier Victor Ponta, un apropiat al lui Sebastian Ghiţă. Ponta a stat două ore şi jumătate în sediul Parchetului General.

Ghiţă a anunţat în 9 decembrie că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Fosta şefă a DNA a fost reclamată de Ghiţă la Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor. Sebastian Ghiţă susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea fostului director al FNI Nicolae Popa.

Joi seară, Sebastian Ghiţă a confirmat că a fost audiat în cazul plângerii depuse împotriva fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi şi că a prezentat procurorilor toate probele pe care le deţine, inclusiv fotografia făcută acesteia la el în cramă. El precizat că va face publice fotografiile şi înregistrările video în care apare Kovesi după ce ancheta în acest caz se va finaliza. De asemenea, a spus că a indicat procurorilor 10 martori în sprijinul acuzaţiilor sale şi că le-a prezentat acestora şi nişte mailuri.

Tot joi seară, a făcut declaraţii cu privire la Kovesi şi fostul ministru al Turismului. Elena Udrea, care a afirmat că "începe să vină vremea normalităţii", urându-i acesteia " Bun venit în "clubul penalilor". Udrea a susţinut că ea şi familia sa, dar şi alţi politicieni şi oameni de afaceri, i-au oferit fostei şefe DNA cadou bijuterii şi poşete, a căror valoare depăşea 200 de euro, ceea ce înseamnă că fosta şefă DNA ar fi fost obligată să le declare.

Kovesi a acuzat faptul că citarea sa vine în momentul în care ea se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european.

 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.