Dosarul în care procurorul general Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare din funcţie va fi trimis la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Curtea de Apel Alba Iulia, unde fusese înaintată acţiunea, a admis, marţi, o excepţie de necompetenţă teritorială. Această excepţie de necompetenţă a fost invocată de Ministerul Justiţiei. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a afirmat, într-o postare pe Facebook, că instanţa a declinat competenţa soluţionării acţiunii de la domiciliul reclamantului la instanţa din Capitală, întrebându-se dacă autorul plângerii chiar nu cunoştea regulile de competenţă sau pur şi simplu a vrut să mai tragă de timp.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ministrul Justiţiei, despre mutarea dosarului privind revocarea lui Augustin Lazăr la Curtea de Apel Bucureşti: Oare autorul plângerii chiar nu cunoştea regulile de competenţă sau pur şi simplu a vrut să mai tragă de timp?

La Curtea de Apel Alba Iulia a avut loc, marţi, un termen în procesul privind solicitarea procurorului general Augustin Lazăr cu privire la suspendarea procedurii de revocare din funcţie.

 
Astfel, Curtea de Apel Alba Iulia a admis excepţia de necompetenţa teritorială şi dosarul va fi transmis către Curtea de Apel Bucureşti.
 
"Curtea de Apel Alba Iulia a admis astăzi excepţia de necompetenţă teritorială invocată de cei doi pârâţi, ministrul Justiţiei şi Ministerul Justiţie, şi a dispus trimiterea pe cale administrativă a dosarului la instanţa competentă, Curtea de Apel Bucureşti. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este cu cale de atac, astfel încât dosarul va fi trimis cât mai repede posibil la instanţa competentă, Curtea de Apel Bucureşti", a declarat Cosmin Munteanu, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.
 
La rândul său, avocatul Ovidiu Podaru a explicat că această declinare a competenţei implică două variante.
 
"S-a declinat competenţa la Curtea de Apel Bucureşti, ceea ce înseamnă două variante: 1. că va rămâne acolo şi se va soluţiona la Curtea de Apel Bucureşti, 2. a doua variantă posibilă, tot aşa cum Curtea de Apel Alba a considerat că-i competentă Curtea de Apel Bucureşti, s-ar putea ca şi Curtea de Apel Bucureşti să considere că-i competentă Curta de Apel Alba. În situaţia asta, la primul termen de judecată constatându-se conflictul negativ de competenţă, o să fie sesizată Înalta Curte - Secţia de contencios administrativ pentru a tranşa exact această problemă: care este instanţa competentă să soluţioneze acest litigiu", a spus Podaru.
 
Întrebat dacă este vorba de o tergiversare, avocatul a spus: "O tergiversare din partea cui? Vă daţi seama că nu din partea noastră, că nu noi am ridicat excepţia. Nu ştiu, sincer, nu cred... e adevărat că normele de aplicare au o oarecare ambiguitate, să zic aşa, eu personal cred că Curtea de Apel Alba este competentă, dar sigur justiţia decide inclusiv asupra propriei sale competenţe".

De asemenea, avocatul a afirmat că, acţiunea fiind făcută pe persoană fizică, i s-a părut normal să fie la Alba Iulia.

"Avem legea contenciosului administrativ care spune, din iulie, că este exclusiv instanţa de la domiciliul său (...) Până în iulie exista posibilitatea de a alege între două instanţe, acuma nu mai există", a detaliat el.

Avocatul a spus că nici nu a fost luată în discuţie cererea de intervenţie din partea unei asociaţii a procurorilor şi nici nu s-a discutat dacă este admisibilă în principiu.

 
Un prim termen în acest proces a avut loc săptămâna trecută, însă dezbaterile au fost amânate pentru că există o cerere de intervenţie din partea unei asociaţii de procurori, în favoarea reclamantului.
 
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat în urmă cu o săptămână pentru News.ro că instanţa a decis amânarea cauzei, constându-se că există o cerere de intervenţie din partea unei asociaţii de procurori, în favoarea reclamantului.
 
Pentru ca părţile din proces să se pregătească pentru discutarea acestei cereri, Curtea de Apel Alba Iulia a fost de acord cu amânarea procesului.
 
Astfel, fusese stabilit următorul termen a fost stabilit pentru 27 noiembrie.

Procurorul general Augustin Lazăr a depus la instanţă o cerere de suspendare a procedurii de revocare iniţiate de ministrul Justiţiei. De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare. 

Primul termen în acest dosar fusese stabilit în 20 noiembrie, la o zi după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei Tudorel Toader de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Demersul lui Lazăr a fost criticat de Toader chiar în şedinţa CSM.

"Eu, personal, mi-am exprimat rezerve, le voi exprima şi aici. Judecătorul va decide. Competenţa, cum de s-a dus la Alba Iulia, că procurorul general nu a sesizat pe persoană fizică, o fi având domiciliul acolo sau nu a sesizat ca procuror, Raportul eu nu l-am făcut împotriva procurorului general, că altfel nu eram interesat. Împotriva procurorului general competenţa e de ordine publică vom vedea dacă instanţa îşi menţine sau nu această competenă de jurisdicţie în contencios administrativ”, a afirmat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a spus că are rezerve cu privire la faptul că raportul prin care cere înetarea mandatului lui Augstin Lazăr este un act administrativ.

„Am rezerve cu privire la natura raportului, dacă este sau nu producător de efecte juridice, dacă este act administrativ pe care-l poate cenzura un judecător administrativ sau dacă este etapă dintr-o procedură cu decidenţi diferiţi. În această procedură, Ministerul Justiţiei, dvs, preşedintele republicii. Cert este că, de la prezentarea raportului şi nici astăzi acesta nu a produs niciun efect juridic, dovadă că domnul Lazăr este încă procuror general, nu a produs efecte juridice, doar a declanşat o procedură de la Minister care se va încheia probabil la preşedinele republicii”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Referindu-se la criticile pe care i le-a adus ministrul Justiţiei cu privire la faptul că a depus o contestaţie în instanţă la Alba Iulia şi nu la Bucureşti, Augustin Lazăr a spus: "Nu mă îndoiesc că domnul ministru a consultat legea şi a văzut că la domiciliul persoanei se depune”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.