Percheziţii DNA au avut loc joi la sediul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov şi la domiciliile unor persoane fizice, fiind vizate infracţiuni de corupţie comise de mai mulţi funcţionari publici, în cursul anului 2023, în legătură cu controlul modului de funcţionare a unor centre de îngrijire şi asistenţă pentru persoanele cu dizabilităţi. Doi inspectori ai AJPIS Ilfov au fost reţinuţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE -  ”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 iulie 2023, a inculpaţilor: NĂSTASE ANDREI-CORNEL şi RONTESCU FLORINA, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, anunţă DNA.

Conform procurorilor, în perioada 25.04.2023 - 31.05.2023, inculpaţii Năstase Andrei-Cornel şi Rontescu Florina, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile prevăzute de legislaţia primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce priveşte un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi situat pe raza judeţului Ilfov.

”Concret, cei doi inculpaţi ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, şi ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului şi a dotărilor din spaţiul cu destinaţia de bucătărie, precum şi problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorităţi publice sau private le-au constatat. De asemenea, deşi ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, inculpaţii ar fi dat instrucţiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerinţele minime prevăzute de lege”, conform DNA.
Ulterior, înainte ca problemele constatate să fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, documentaţia necesară pentru obţinerea licenţei de funcţionare a centrului respectiv.


Vineri, cei doi inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Biroul de Informare şi Relaţii Publice confirmă că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează infracţiuni asimilate celor de corupţie şi de fals, presupus a fi comise de mai mulţi funcţionari publici, în cursul anului 2023, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu vizând controlul modului de funcţionare a unor centre de îngrijire şi asistenţă pentru persoanele cu dizabilităţi. În cursul zilei de 13 iulie 2023, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, s-au efectuat percheziţii domiciliare în trei locaţii (sediul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov şi domiciliile unor persoane fizice) situate în municipiul Bucureşti”, precizează DNA.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Cercetările continuă în cauză, precizează DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.