Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Valer Dorneanu, a declarat, joi seară, după ce premierul Ludovic Orban a afirmat că ”trebuie eliminaţi politrucii” dn cadrul CCR, că ”în nicio ţară din Europa primul ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Întrebat dacă va sesiza foruri internaţionale, Valer Dorneanu a arătat că intenţionează să facă astfel de demersuri.

”O să discut cu colegii mei, am mai avut asemenea discuţii şi am tot a avut rezerve asupra oportunităţii de a face un demers. Cred acum că lucrurile au luat o amploare care impune neapărat o asemenea intervenţie la Comisia de la Veneţia, la Consiliul Europei, la Asociaţia Curţilor Constituţionale. (..) Avem în vede să sesizăm Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei şi în mod sigur Asociaţia Curţilor Constituţionale din Europa”, a mai declarat Dorneanu. 

Întrebat dacă se va adresa şi Comisiei Europene cu privire la atacuri în contextul existenţei Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), Dorneanu a răspuns: „Sigur că Comisia Europeană e una din cele mai importante instituţii, cu mecanismul m-aş abţine să dezvolt mai multe aprecieri”. 
 
”Înainte sau după o decizie pe care trebuie să o luăm noi suportăm o presiune mediatică de tot felul, începând cu salarii, cu cine ne ascultă... Este evident că e o presiune evidentă, expresă şi neavenită şi neprincipială şi neconstituţională. În niciun stat din Europa nu există asemenea presiuni şi asemenea atacuri din partea primului ministru. Acuma, un politician, mai pot accepta, că opinia politică e liberă, dar un politican de seama primului ministru...”, a adăugat preşedintele CCR. 
 
Acesta consideră declaraţiile premierului un atac la statul de drept. 
 
”Este evident că este un atac la adresa statului de drept, pentru că instituţia CCR este un pilon al democraţiei, un pilon al statului de drept, un garant al Constituţiei, al supremaţiei sale şi dacă unul din actorii principali ai statului de drept, cum este primul ministru al Guvernului,  atacă celelalte instituţii care alcătuiesc ansamblul constituţional, în mod evident este un atac la credibilitatea acelei instituţii. Dacă noi  ne-am preta să declarăm că hotărârile Guvernului, înainte de a fi supuse ele unei căi de atac sunt nişte prostii şi că primul ministru sau Guvernul sunt nu ştiu cum, ce s-ar alege cu statul de drept? Ce înţelege cetăţeanul simplu, când cetăţeanul simplu trebuie îndemnat de autorităţi să respecte legea începând cu primele autorităţi ale statului? Dacă ele dau un exemplu prost, contestă ele însele legea şi îndeamnă cetăţenii să nu respecte deciziile Curţii Constituţionale, ce fel de stat de drept promovează acest prim ministru?”, a mai declarat Dorneanu. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Valer Dorneanu a comentat, joi seară, într-o intervenţie la Antena 3, declaraţiile premierului referitoare la CCR, precizând că ”primul ministru are un altfel de pandemie împotriva CCR”.

”Ştiu că dânsul a urmat studii la TCM Braşov, nu ştiu dacă a făcut înalte studii care să justifice să ne califice pe noi Curtea Constituţională cum ne calififcă. Colegii mei sunt cu expertiză şi nu pot fi calificaţi în niciun chip politruci. Îmi pare rău că răspândeşte asemenea idei în saţiul public şi incită opinia publică”, a declarat Valer Doneanu.

El a adăugat că CCR, în opinia premierului, ”împarte cu Avocatul Poporului vina de a fi distrugătorii democraţiei”.

”În nicio ţară din Europa primul ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale”, a mai declarat Valer Dorneanu.

Dorneanu l-a acuzat pe premier că ”incită opinia publică împotriva Curţii Constituţionale, care ea ar fi vinovată de răspândirea pandemiei”.

”Vreau să-i amintesc domnului prim ministru că noi, instituţia Curţii Constituţionale sunteum na din cele mai importante instituţii  care apără statul de drept şi promovează principiile statului de drept.

Dorneanu susţine că îl cunoaşte de mulţi ani pe premierul Orban şi că are ”un pic de fereală şi de respect” să îi răspundă acestuia ”în aceiaşi termeni” pe care şeful Guvenrului i-a folosit atunci când s-a referit la CCR.

Premierul Ludovic Orban a declarat că s-au stabilit alegerile parlamentare pentru data de 6 decembrie, în baza prevederilor constituţionale şi în baza legislaţiei în vigoare. Orban a criticat deciziile Curţii Constituţionale şi a arătat că trebuie schimbată componenţa acesteia, pentru a elimina ”politrucii”.

”Daţi-mi voie să spun câteva cuvinte despre decizia Curţii Constituţionale care mi se pare abracadabrantă, mi se pare o încălcare flagrantă a Constituţiei de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituţiei. Aşa ceva, vă mărturisesc, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate aşa. Trebuie schimbată componenţa Curţii Constituţionale, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu carieră serioasă în spate, nu oameni care au făcut politică şi sunt numiţi acolo ca să răspundă la comenzi politice. Ca să nu spun că multe din deciziile alea vin împotriva intereselor fundamentale ale României”, a adeclarat premierul, joi seară, la Digi 24. 
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.