Un lector în cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca - Centrul Universitar Reşiţa a fost reţinut pentru luare de mită. Conform DNA, cerea 600 de euro pentru nota minimă la examen şi 1.200 de euro pentru cea maximă. Reprezentanţii UBB Cluj au arătat că, dacă acuzaţiile vor fi confirmate de mersul judiciar, ”soluţia nu poate fi decât excluderea din mediul academic” şi au anunţat că au început o analiză proprie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Unul dintre principiile de bază ale funcţionării unei comunităţi academice sănătoase este tocmai acela al integrităţii, iar Universitatea noastră condamnă orice abatere de la aceste principii. În general, astfel de comportamente sunt nu doar ilegale, ci şi profund imorale, iar comunitatea academică şi studenţii trebuie protejaţi. În acest caz concret, dacă acuzaţiile vor fi confirmate de demersul judiciar, soluţia nu poate fi decât excluderea din mediul academic”, au transmis reprezentanţii UBB Cluj, într-un comunicat postat pe site-ul universităţii.

Potrivit sursei citate, UBB a început deja o analiză proprie pentru a proteja comunitatea academică şi studenţii pe parcursul demersului judiciar şi va urmări cu atenţie concluziile acestui demers.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 februarie 2023, a suspectului RUDOLF CRISTIAN, lector universitar, doctor, în cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca - Centrul Universitar Reşiţa, pentru comiterea a infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (25 de acte materiale)”, anunţă DNA.

Conform procurorilor, în 11 li respectiv 16 februarie, Rudolf Cristian ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de ban pebntur promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evoluţia şi dezvoltarea Uniunii Europene” sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuţiilor de serviciu de cadru didactic.


Suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand: 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă, 1.200 euro pentru promovarea aceluiaşi examen cu nota maximă, 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.
În acest  context, la data de 18 februari,  Rudolf Cristian ar fi şi primit sumele de 1.000 euro şi 3.000 lei, iar în data de 20 februarie ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care a avut loc şi flagrantul.

Lectorului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Mirercuri, Rudolf Cristian urmează să fie prezentat Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea I.G.P.R. - Direcţia de Operaţiuni Speciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.