Un nou termen în dosarul în care Vlad Pascu, drogat fiind, a provocat un accident rutier în localitatea 2 Mai în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, are loc joi, la Judecătoria Mangalia. Acesta este cel de-al doilea termen în acest dosar după ce procesul a început cu o amânare pentru ca Vlad Pascu să beneficieze de apărare. Vlad Pascu nu este prezent fizic la instanţă, el participând la şedinţa de judecată prin sistemul de videoconferinţă. Tatăl tinerei ucise în accidentul produs de Vlad Pascu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această situaţie.” Îl vedeţi pe Vlad Pascu adus aici? Nu. Există portiţa pentru a nu fi adus, se profită de ea şi cu asta basta. Dacă eram eu, Doamne-fereşte, în locul lui, mă luau de ceafă, îmi puneau cătuşele şi mă aduceau aici să fiu judecat. Discreţionar”, a comentat el. Tatăl tânărului ucis în accident a mers cu fotografia fiului său în sala de judecată şi cu toate acestea judecătoarea l-a întrebat cine este. Avocatul Adrian Cuculis a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că cererea sa de schimbare a încadrării juridice nu a fost dezbătută la acest termen. “Dacă făceam cu toţii o şedinţă de bloc să schimbăm administratorul, ieşea mai bine. Problema este în felul următor. Vorbim de o cerere care este depusă încă de la Parchet şi nu a fost dezbătută nici măcar astăzi. Doamna judecător i-a acceptat procedura abreviată, adică simplificată, adică să obţină şi o reducere a pedepsei de o treime înainte să dezbată cererea de schimbare a încadrării juridice”, a afirmat Cuculis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Accidentul de la 2 Mai - Avocat: A fost admisă solicitarea lui Vlad Pascu de judecare în procedură simplificată, prin care pedeapsa este redusă cu o treime / Recuzarea judecătoarei, respinsă / Schimbarea încadrării juridice, în omor calificat, analizată

 

UPDATE - Tatăl tânârului mort în accidentul de 2 Mai a afirmat, la ieşirea de la proces, unde a mers cu poza fiului său în sală: “Sincer, nu mai am nicio speranţă. La felul cum se judecă în ţara asta chiar nu mai am nicio speranţă. Până şi acum, m-a văzut cu poza băiatului în mână şi m-a întrebat cine sunt. Şi am zis că sunt tatăl lui Sebi şi l-am adus şi pe el în sală ca să îl vedeţi”, a povestit bărbatul jurnaliştilor.
 
Avocatul Adrian Cuculis a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că cererea sa de schimbare a încadrării juridice nu a fost dezbătută la acest termen. 
“Dacă făceam cu toţii o şedinţă de bloc să schimbăm administratorul, ieşea mai bine. Problema este în felul următor. Vorbim de o cerere care este depusă încă de la Parchet şi nu a fost dezbătută nici măcar astăzi. Doamna judecător i-a acceptat procedura abreviată, adică simplificată, adică să obţină şi o reducere a pedepsei de o treime înainte să dezbată cererea de schimbare a încadrării juridice. E o chestiune de normalitate. În momentul de faţă, inclusiv doamna avocat, colega noastră a familiei Olariu a cerut exact acelaşi lucru, lucru care s-a amânat deşi s-a pronunţat pe procedura abreviată. Dacă la termenul următor se va schimba încadrarea juridică a faptei în omor calificat, aşa cum am cerut, acea procedură abreviată nu mai poate fi aplicată pentru că acolo unde ai închisoare pe viaţă, cum este omorul calificat nu poţi să judeci în procedura abreviată”, a afirmat avocatul.
El a mai precizat că a fost depusă şi o cerere de recuzare a judecătoarei, care a fost respinsă. 
“Noi am depus o cerere de recuzare, cerere care a fost respinsă, deci doamna judecător va rămâne definitiv în acest proces până când se va pronunţa, indiferent ce soluţie se va pronunţa. Este un alt complet din aceeaşi instanţă de judecată, colegele doamnei judecător, cele din Judecătoria Mangalia”, a mai precizat Adrian Cuculis.
El a menţionat că pentru faptele pentru care este judecat Vlad Pascu se poate merge pe procedura simplificată. 
“Am atras atenţia, sunt consemnările mele în încheierea de şedinţă şi în caietul grefierului, pe ce este încadrată fapta acum, adică ucidere din culpă pentru două persoane şi vătămare corporală poate Pascu să meargă pe procedura simplificată”, a mai declarat avocatul.
Întrebat ce pedeapsă ar putea primi Vlad Pascu în aceste condiţii, Adrian Cuculis a răspuns: “Aveam zece ani şi vreo şase luni la care aplicaţi o reducere de o treime”.
El consideră că prin deciziile luate la acest termen a fost favorizat din nou Vlad Pascu. 
“Pe fapta pentru care este cercetat Vlad Pascu se putea merge pe procedura simplificată, dar nu fără judecarea cererii noastre. Astăzi s-a inversat procedura, adică practic iarăşi cumva printr-o modalitate neînţeleasă de către mine şi sunt convins că nici de către colegii mei, s-a favorizat din nou inculpatul Vlad Pascu”, a mai transmis Cuculis. 
El a precizat că la termenul viitor toate părţile vor pune concluzii pe cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei la omor calificat cu tentativă la omor calificat. 
Următorul termen a fost stabilit pentru data de 4 aprilie.
 
UPDATE - Tatăl tinerei decedate în accidentul rutier de la 2 Mai a declarat jurnaliştilor la intrarea în sediul Judecătoriei Mangalia că speră ca acum să nu se repete circul de la termenul precedent. 
“Sper să nu se repete circul. Cu doamna judecător. Să îşi facă meseria pentru care este pusă dumneaiei acolo. Atât şi nimic mai mult. În rest vorbeşte legea care este egală pentru toţi. (…) Dacă se aplică legea aici, nu am nicio problemă. Dacă o ia pe arătură din nou doamna judecător, cerem să se judece în altă parte, la oameni competenţi. Să vedem cum decurg lucrurile”, a afirmat tatăl tinerei decedate. 
Întrebat dacă are vreo speranţă de la acest proces, bărbatul a răspuns: “Îl vedeţi pe Vlad Pascu adus aici? Nu. Există portiţa pentru a nu fi adus, se profită de ea şi cu asta basta. Dacă eram eu, Doamne-fereşte, în locul lui, mă luau de ceafă, îmi puneau cătuşele şi mă aduceau aici să fiu judecat. Discreţionar”.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Primul termen în procesul lui Vlad Pascu fusese stabilit pentru 22 februarie, la ora 9.00, la Judecătoria Mangalia. Dosarul a fost amânat pentru ora 12.30 deoarece Pascu avea termen şi la Tribunalul Constanţa, pentru a scăpa de arestul preventiv, dar acea cerere a fost respinsă.
La reluarea procesului, judecătoarea din dosar a constatat că Vlad Pascu nu are apărare deoarece unul dintre avocaţi s-a retras din dosar, iar celălalt a menţionat că protestează, fiind solidar cu acţiunea declanşată de Baroul Bucureşti şi a cerut ca următorul termen să fie acordat după data de 29 februarie. 
Judecătoarea dispus ca următorul termen să aibă loc pe 14 martie şi a emis o adresă către Baroul Constanţa, în vederea desemnării unui apărător din oficiu pentru Vlad Pascu, pe toată durata procesului. 
 
Judecătoarea desemnată cu judecarea acestui dosar este Ioana Ancuţa Popoviciu.
Părinţii victimelor din accidentul provocat de Vlad Pascu au fost nemulţumiţi de atitudinea pe care aceasta a avut-o în sala de judecată. Astfel, ei au declarat jurnaliştilor că atunci când ea a intrat în sală ar fi mestecat gumă. Ulterior, judecătoare a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier despre care nu ştia că a decedat. 
Părinţii victimelor au fost revoltaţi de această situaţie şi au afirmat că iau în calcul strămutarea procesului. 
 
Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că Inspecţia Judiciară s-a sesizat în cazul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu. 
“Sesizarea se întemeiază pe aspectele apărute în mass media în cursul zilelor de 22 şi 23 februarie 2024, referitoare la modalitatea în care s-a desfăşurat şedinţa de judecată într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Mangalia cu termen de judecată la data de 22 februarie 2024, cu referire la obligaţia judecătorului de a studia dosarele anterior şedinţei de judecată, modalitatea de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, precum şi verificarea unor eventuale situaţii de incompatibilitate în care s-ar fi putut afla judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei”, a precizat CSM.
 
În 19 august 2023, Vlad Pascu a condus un autoturism pe DN 39, iar în jurul orei 5.25, în apropiere de 2 Mai, a intrat într-un grup de pietoni. În urma impactului, doi tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi.
 
Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche. Anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.
 
Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna octombrie, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.