Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) îi solicită Ministrului Justiţiei Stelian Ion să reia procedura de selecţie pentru membrul naţional EUROJUST, cu respectarea expresă a legislaţiei interne şi a prevederilor Regulamentului UE 2018/1727, ce impune includerea în selecţie numai a judecătorilor şi procurorilor, nu şi a celor definiţi de Ministerul Justiţiei drept ”magistrat asimilat”. În opinia UNJR, procedura de selecţie pentru Eurojust este ”un nou exemplu al lipsei de respect atât faţă de lege, cât şi faţă de judecători şi procurori şi statutul acestora arătată de ministrul Justiţiei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Includerea de către Ministerul Justiţiei, în procedura de selecţie demarată în 06 noiembrie 2020 si aflată în curs de desfăşurare, printre persoanele selectate ca viitor membru naţional EUROJUST a doua persoane „asimilate judecătorilor si procurorilor” este o vădită încălcare a legislaţiei naţionale si europene, cu riscul compromiterii anchetelor penale şi a cooperării judiciare dintre Romania şi celelalte state membre UE. Astfel, în anunţul de începere a procedurii de selecţie s-a indicat în mod vădit nelegal că poate fi numită în poziţia de membru naţional EUROJUST o persoana care, printre alte condiţii, are o vechime de minimum 12 ani în funcţia de judecător, procuror sau „magistrat asimilat”, această din urmă funcţie fiind inexistentă în dreptul naţional şi neavută în vedere de dispoziţiile art. 7 alin. (4) din Regulamentul UE 2018/1727”, argumeneteacă UNJR.

În opinia judecătorilor, acest anunţ vine în contradicţie cu procedurile anterioare, la procedura de selecţie a adjunctului membrului naţional EUROJUST magistraţii asimilaţi neavând vocaţia de a participa, ci exclusiv judecătorii şi procurorii, fiind dificil de înţeles care ar putea fi motivele pentru care, în numirea membrului naţional EUROJUST, Ministerul Justiţiei ar urma o procedură diferită de cea pentru selecţia adjunctului.

”Dispoziţiile art. 7 din OUG 123/2007 stipulează că membrul naţional român la EUROJUST este selectat de Ministrul Justiţiei dintre procurorii cu o vechime în magistratură de minimum 12 ani, cu experienţă în combaterea formelor grave ale criminalităţii transnaţionale organizate, a corupţiei sau a terorismului, precum şi cu experienţă practică în domeniul cooperării judiciare internaţionale, iar cele ale art. 2 din Decizia 2002/187/JAI arată că EUROJUST este compus din câte un membru naţional, detaşat de fiecare stat membru, în conformitate cu sistemul său juridic, având calitatea de procuror, judecător sau de ofiţer de poliţie cu competenţe echivalente. Aceste prevederi au fost reiterate prin Regulamentul UE 2018/1727, care, în art. 7 alin. (4), prevede explicit că membrii naţionali şi supleanţii au statut de procuror, judecător sau reprezentant al autorităţii judiciare cu competenţe echivalente cu cele ale unui procuror sau judecător în temeiul dreptului intern al acestora, având, potrivit aceluiaşi regulament, competenţa de a emite sau executa orice cerere de asistenţă juridică sau de recunoaştere reciprocă, de a dispune, solicita sau executa măsuri de investigare, astfel cum sunt prevăzute în Directiva 2014/41/UE a Parlamentului European şi a Consiliului”, explică UNJR.

În opinia judecătorilor, cu ignorarea prevederilor Regulamentului UE 2018/1727, Ministrul Justiţiei a iniţiat o procedură prin care a creat premisele ca membrul naţional EUROJUST să poată fi desemnat şi dintre magistraţii asimilaţi.

”Reamintim Ministrului Justiţiei că asimilarea personalului de specialitate juridică vizează strict o „asimilare” din perspectiva drepturilor şi îndatoririlor judecătorilor si procurorilor, iar nu din perspectiva atribuţiilor judiciare şi competenţelor specifice exclusiv judecătorilor şi procurorilor, stabilite numai prin lege. Personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor nu are niciun fel de competenţă judiciară stabilită prin lege, fiind sfidătoare faţă de judecători şi procurori conferirea de către Ministrul Justiţiei a unei vocaţii în afara legii acestui personal. Potenţiala desemnare a unui „magistrat asimilat” ca membru naţional EUROJUST ar pune sub semnul întrebării procedurile judiciare penale în care ar fi administrate acte de către o persoană care nu are atribuţiile şi competenţele unui procuror sau judecător, vulnerabilizând atât aceste proceduri judiciare penale, cât şi însăşi respectarea de către România a obligaţiilor sale de membru al Uniunii Europene”, menţionează UNJR.

UNJR reiterează, cu această ocazie, situaţia personalului asimilat judecătorilor si procurorilor, care desfăşoară o activitate pur administrativă, dar care de multe ori a ajuns să dobândească drepturi egale sau chiar superioare celor ale magistraţilor, fără a avea şi răspunderea corespunzătoare.

UNJR a atras atenţia, în mod constant de-a lungul timpului, că noţiunea de personal de specialitate juridică “asimilat magistraţilor” este o ficţiune legislativă situată în afara cadrului constituţional. Atunci când vorbeşte despre magistraţi – “adunările generale ale magistraţilor” din art. 133 alin. 2 lit. a – Constituţia se referă exclusiv la judecători şi procurori, nefiind admisă extinderea acestei noţiuni constituţionale prin “asimilare” de către legiuitorul ordinar. O extindere a funcţiilor, adunate sub umbrela tot mai largă a noţiunii de “magistrat”, subminează statutul judecătorilor şi al procurorilor, singurele reglementate la nivel constituţional.

”Procedura de selecţie pentru Eurojust este un nou exemplu al lipsei de respect atât faţă de lege, cât şi faţă de judecători şi procurori şi statutul acestora arătată de Ministrul Justiţiei Stelian Ion, atitudine în care acesta arată constant că excelează. Solicităm, prin urmare, Ministrului Justiţiei sa reia procedura de selecţie pentru alegerea membrului naţional EUROJUST, cu stricta respectare a prevederilor Regulamentului UE 2018/1727 si sa elimine vocaţia personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor de a participa la aceasta selecţie””, conchid judecătorii..

Candidaţii calificaţi pentru interviul în vederea selescţiei membrului naţional la Eurojust, potrivit Ministerului Justiţiei, sunt Daniela Buruiană, Tiberius Moldoveanu, Simona Popa, Mariana Radu, Reyhan Mustafa. Aceştia au susţinut miercuri interviurile.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.