Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că autorităţile cu atribuţii în domeniul legiferări în România trebuie să aibă libertatea de a face legi, el afirmând, în cotextul în care vorbea despre recomandările din cadrul celui mai nou raport MCV, că însăşi semantica termenului „recomandare” arată că aceasta nu este un act obligatoriu

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Legiuitorul român are această libertate de a legifera. Să nu spună cineva că o recomandare, indiferent a cui este ea, trece peste o decizie a Curţii Constituţionale” a spus Tudorel Toader.

În momentul în care i s-a amintit faptul că CCR a stabilit, printr-o decizie din anul 2012, că recomandările din cadrul MCV sunt obligatorii, Toader a răspuns: ”semnatica termenului arată că recomandarea nu e obligatorie. Ce este obligatoriu faptul că sunt obligatorii standardele europene, este obligatoriu procesul ireversibil de legiferare, iar eu, cu voia dumneavoastră, nu aş vrea să răspund întrebărilor care sunt nepotrivite, de asta nici nu am ieşt aseară public, penhyru că foarte mulţi prind aceste momente mai încinse ca să exprime părerile lor mai puţin sau mai deloc documentate”.

Referindu-se la opiniile unor jurişti care susţin că normele pe care România le-a ratificat la nivel internaţional au prioritate în faţa dreptului intern, Toader a spus că experţii europeni „nu devin legiuitori când vin în România să ne evalueze, să facă recomandări”

„Nici nu trebuie să fii jurist să înţelegi faptul că de la Bruxelles vine o comisie din trei, cinci experţi care evaluează şi scriu ei acolo, fac raportul acela, formulează nişte recomandări. Nu vă imaginaţi că 3,5 specialişti vin în România, fac nişte recomandări, iar recomandarea lor devine mai puternică decât legea naţională, devine ca o normă dintr-un tratat, o convenţie internaţională”.

În ceea ce piveşte recomandările din Raportul MCV, el a afirmat: „Noi ne uităm la fiecare recomandare în parte, îi dăm vocaţia juridică pe care recomandarea o are. Să nu vă imaginaţi că o recomandare poate să aibă putere juridică, şi îmi asum ceea ce spun , peste legea naţională şi peste o lege care e validată şi explicată de Curtea Constituţională”.

Ministrul JuStiţiei a evitat să spună, concret, dacă se va relua procedura de numire a procurorului şef al DNA sau dacă va renunţa la procedura de revocare a procurorului şef al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, aşa cum recomandă raportul MCV.

„Da, le evaluăm, le luăm în considerare, le respectăm prin această grilă pentru că eu, personal, nu neapărat ca ministru, ca jurist, am mari semne de întrebare cu privire la faptul că mecanismul ăsta să ni se spună "Suspendaţi aplicarea legilor , suspendaţi procedură de revocare", să ni se spună "Opriţi un proces de legiferare. Este cam mult şi iese din tiparul acestui MCV”,a adăugat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.