Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a avut miercuri prima reacţie după prezentarea raportului MCV, afirmând că acesta are "iz politic" şi dublu standard. El a afirmat, referindu-se la recomandările din document, că recomandările nu sunt obligatorii, ci doar standardele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Tind să cred faptul că raportul are iz politic, are multe interese, raportul foloseşte standarde duble şi se raportează la obiective mobile, mişcătoare. (…) De ce standard dublu? Pentru că, spre exemplu, în 2012 era o modificare la legile justiiei privid competenţele referitoare la acţiunea discplinară. A fost apreciată măsura, se raporta la judecători, la procurori, ministrul Justiţiei avea o competenţă mai largă decât cea de a sesiza şi era bine. Astăzi, după 6 ani de zile, ministrul are doar competenţa de a declanşa acţiunea de a sesiza Inspecţia Judiciară, nu ia măsuri, se raportează numai faţă de procurori şi iacă, nu mai este bine. Acelaşi lucru nu poate să fie bun în 2012 şi să nu fie bun în 2018” a spus ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a mai dat exeplul unui alt procuror de rang înalt care a fost numit în funcţie cu un aviz negativ din partea CSM.

“Nimeni nu s-a revoltat, nimeni nu s-a îngrijorat, Justiţia nu a fost încălcată, independenţa procurorilor a fost respectată. Astăzi ni se cere nici mai mult, nici mai puţin decât ca avizul Secţiei de procurori a CSM-ului să devină unul obligatoriu, ceea ce iarăşi, la interval scurt de timp, puteam observa abordări diferite” a argumentat Toader.

“România rămâne ataşată valorilor europene, România respectă standardele europene, dar în acelaşi timp trebuie să aibă demnitatea de a legifera în accord cu Constituţia, în acord cu specificul national, în acord cu interesele românilor. Deci respectăm, standardele, dar lefigerăm în limite constituţionale pentru români” a conchis ministrul Justiţiei.

Prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans a declarat, marţi, prezentând raportul MCV, că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un regres regretabil legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. El a spus că sunt opt măsuri care trebuie adoptate. Comisia Europeană recomandă, în raportul publicat marţi, suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare, suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere, îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală şi relansarea procedurii de revizuire.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.