Ministrul Justiţiei Tudorel Toader afirmă sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că evaluarea procurorilor de rang înalt se face conform legii, nu conform regulamentului CSM şi anunţă că Ministerul Justiţiei realizează un studiu comparativ privind raportul dintre numărul de magistraţi şi cel al locuitorilor în statele UE. Anterior, procurorul general Augustin Lazăr a declarat că, în cazul cererii de revocare a procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei ar fi trebuit să urmeze procedura din Regulamentul CSM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O regulă elementară! Procedura de evaluare a procurorilor de rang înalt se realizează în baza legii şi nu a regulamentului CSM, în măsura în care acesta cuprinde norme contrare legii!", subliniază ministrul Justiţiei.

De asemenea, el anunţă că la nivelul Ministerului Justiţiei se realizează un studiu comparativ privind raportul dintre numărul de locuitori şi numărul de magistraţi în statele membre ale UE.

Precizarea lui Toader vine după ce procurorul general Augustin Lazăr a apreciat că, în cazul procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei nu ar fi trebuit să treacă peste procedura de revocare detaliată în regulamentul CSM, care presupune verificări ale Inspecţiei Judiciare, o analiză a Secţiei pentru procurori a Consiliului, dar şi posibilitatea unei contestaţii la plenul CSM şi după aceea la Secţia de Contencios a ICCJ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.