Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că a fost transmis CEDO în termenul prevăzut, respectiv 25 ianuarie, calendarul de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare şi că ar fi fost nerealist să se considere că în şase luni de la rămânerea definitivă a hotărârii pilot România va putea remedia efectiv, problemele din penitenciare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Justiţiei spune, pe Facebook, că în România sunt penitenciare/ pavilioane care îndeplinesc standardele europene de detenţie, iar în baza garanţiilor scrise unii cetăţeni români deţinuţi în străinătate au fost transferaţi în respectivele penitenciare.
 
El susţine că ar fi fost nerealist să se considere că în şase luni România va putea remedia efectiv, problemele din penitenciare.
 
"Hotărârea pilot Pronunţată de către CEDO, prevede data de 25.01.2018 pentru prezentarea foii de parcurs/ calendarul măsurilor ce vor fi luate în vederea remedierii codiţiilor necorespunzătoare din penitenciare. În termenul prevăzut, calendarul de măsuri a fost prezentat/ transmis la CEDO ! Ar fi fost nerealist să se considere că în 6 luni ( de la rămânerea definitivă a hotărârii pilot) România va putea remedia efectiv problema de sistem constând în condiţiile necorespunzătoare din penitenciare, printre care, exemplificativ, construcţia a două noi penitenciare!", a scris Tudorel Toader pe Facebook.
 
Condiţiile de detenţie din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi arată o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis, în aprilie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
 
În 17 ianuarie, Guvernul a adoptat Calendarul de măsuri 2018 - 2024 pentru soluţionarea supra-aglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, care prevede introducerea în legislaţia penală a măsurii supravegherii electronice pentru a reduce supraaglomerarea din penitenciare, decizie care ar urma să fie luată de către judecători, după modelul pedepselor cu suspendare.
 
De asemenea, Ministerul Justiţiei intenţionează introducerea în lege a acordării unor compensaţii financiare pentru deţinuţii care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoate.
 
Potrivit Calendarului aprobat de Guvern, peste 8.000 de noi locuri de cazare pentru deţinuţi ar urma să fie construite în următorii şase ani, iar alte peste 1.300 de locuri de cazare din penitenciare să fie modernizate. Autorităţile indică trei surse de finanţare pentru realizarea acestor investiţii, respectiv Mecanismului Financiar Norvegian, bugetul de stat şi un împrumut.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.