Tribunalul Bucureşti a respins, marţi, cererea DNA de punere sub control judiciar a primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, în dosarul în care este acuzată de luare de mită, spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, decizia magistraţilor nefiind definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au respins, marţi, cererea procurorilor DNA de punere sub control judiciar a Liei Olguţa Vasilescu. Decizia magistraţilor poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorul DNA a cerut, marţi, instanţei să îi interzică primarului Craiovei să participe la emisiuni de radio şi de televiziune şi să se apropie de martori sau de denunţători.

"Ea (Lia Olguţa Vasilescu, n.r.) a înţeles să dezbată probele într-un spaţiu virtual, înaintea sălii de judecată. Ea a fost şi la televiziuni. A înţeles să-şi facă apărarea în mediul virtual în loc să-şi facă apărarea pentru faza procesului penal. Ea beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, dar un judecător va decide, şi nu opinia publică. Martorii se simt ameninţaţi şi şantajaţi şi e greu de crezut că, până la momentul discutării probelor, aceştia vor mai avea deschiderea şi dorinţa de a mai face declaraţii. Instanţa supremă a dispus arestarea preventivă pentru acţiuni similare cu cele ale inculpatei", a declarat procurorul în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti.

Primarul Craiovei a susţinut, în ultimul cuvânt, că o eventuală punere a ei sub control judiciar ar paraliza activitatea instituţiei pe care o conduce.

"Eu sunt persoana publică şi, din ce ştiu, acest dosar se dezbate public. Să înţeleg că doar eu, ca inculpat, nu pot vorbi despre el? Jumătate din primărie e martoră. Dacă se ia măsura controlului judiciat se paralizează activitatea instituţiei. Nu i-am întrebat niciodată nimic şi nici nu m-a interesat. Nu pot da oameni afară ca să aduc oameni cu care să pot lucra... O măsură de control judiciar mă aduce în punctul de a nu mai putea să-mi fac treaba", a spus Olguţa Vasilescu în faţa instanţei.

Avocatul ei, Alexandru Chiciu, a susţinut că DNA a făcut presiuni asupra martorilor.

"DNA a luat persoane de pe stradă pe care le-a dus în unele locuri unde au făcut presiuni asupra lor pentru a recunoaşte detalii în cazul clientei mele. Nu am emanat în spaţiul public astfel de detalii privind ancheta. În schimb, DNA remite presei un rechizitoriu, cenzurat ce-i drept, în contextul în care clienta mea nu primise rechizitoriul. Nu ar fi trebuit să vorbească nici denunţătorul, nici DNA şi nici Olguţa Vasilescu, care a tăcut luni de zile când toţi doreau ca ea să vorbească....A înţeles să nu comenteze alte trei denunţuri ale altor trei denunţători. A înţeles să se apere în faţa unui singur denunţător, care a înţeles să o jignească", a spus Chiciu.

Olguţa Vasilescu a declarat că ea a intrat în posesia rechizitoriului pe 27 iulie, în timp ce toată presa l-a primit pe 19 iulie.

"Vreau să faceţi o distincţie între calitatea mea de om politic şi cea de primar al Craiovei deoarece cetăţenii vor să ştie care sunt acuzaţiile care se aduc primarului lor. Până săptămâna trecuta ei au auzit doar o parte, respectiv acuzaţiile de la DNA şi de la denunţătorul Petre Becheru, care a postat pe paginile sale de facebook materiale denigratoare şi ameninţătoare la adresa mea. Eu am primit rechizitorul în data de 27 iulie, iar toată presa l-a primit în data de 19 iulie şi a fost invadată de materiale despre dosarul meu, iar eu nu am putut avea nicio reacţie până la primirea rechizitoriului. Concomitent, Petre Becheru s-a activat mediatic şi m-a numit beţivă, infractoare, mafiotă. Totul culminând cu faptul că am trimis un angajat de la Regia de Transport să îl ameninţe şi să îl mituiască pentru a retrage denunţul. Nu am nicio legătura cu acel angajat de la Regia de Transport Craiova. Îl cunosc pe acesta, dar nu am vorbit cu el de un an şi şapte luni. Îl cunosc doar din vedere. Petre Becheru este cel care l-a sunat şi l-a şi înregistrat pe acel angajat, pentru a provoca probabil un nou denunţ", a susţinut primarul Craiovei în faţa judecătorilor.

Olguţa Vasilescu a mai spus că nu a intrat în polemică judiciară cu denunţătorii, ci doar a răspuns unor acuzaţii din spaţiul public. Primarul Craiovei a mai declarat, înaintea judecării cererii DNA de a fi pusă sub control judiciar, că acest proces este pentru libertatea de exprimare, arătând că nu sunt motive pentru a fi solicitată măsura preventivă, în dosarul în care a fost trimisă în judecată.

Olguţa Vasilescu a precizat că, în timpul urmăririi penale, nu a vorbit despre dosarul său, în schimb în spaţiul public a fost “un val” de informaţii pe surse despre această cauză.

“Ne aşteptăm la represalii. Acest proces nu este despre apărarea Olguţei Vasilescu, nici despre pretinsa apărare a unui denunţător, ci despre libertatea de exprimare, drept constituţional câştigat în Revoluţia din decembrie. Pe toată durata urmăririi, am înţeles să nu vorbesc despre dosar, nu am făcut publice date sau numele denunţătorilor, în schimb şi eu şi dumneavoastră ne-am confruntat cu un val de informaţii, fie pe surse judiciare, fie prin comunicatele de presa. Populaţia Craiovei are dreptul să cunoască despre acest dosar şi azi ne vom bate pentru acest drept, faţă de acuzaţiile ce se aduc doar pe-o parte”, a spus Olguţa Vasilescu.

Procurorii au susţinut că au formulat cererea de punere sub control judiciar a primarului Craiovei pentru că, după trimiterea în judecată, Olguţa Vasilescu a încercat să îl discrediteze pe martorul denunţător şi a postat pe pagina ei de Facebook acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanţii săi să facă aprecieri asupra probelor.

DNA a sesizat şi Consiliul Superior al Magistraturii, pentru postarea pe pagina de Facebook a Olguţei Vasilescu a unor documente din dosarul în care a fost trimisă în judecată.

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a fost trimisă în judecată, pe 19 iulie, în dosarul în care este acuzată de luare de mită şi spălare de bani. În acelaşi dosar sunt judecaţi, de Tribunalul Bucureşti, Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii nonprofit.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.

“În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Procurorii spun că, în cadrul “donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist strain. Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că Olguţa Vasilescu a organizat în 2012, pentru susţinerea candidaturii sale la Primăria Craiovei, un concert al artistului Goran Bregovici. Costurile concertului şi cheltuielile de deplasare ale artistului au fost achitate, la cererea Olguţei Vasilescu, de un om de afaceri, ce urmărea să încheie contracte cu Primăria Craiova.

Anchetatorii susţin că, în acelaşi context şi în aceeaşi calitate, Olguţa Vasilescu şi-ar fi folosit influenţa pentru a obţine de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale cu imaginea sa şi sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 de euro.

“Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoţionale. Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în scopul menţionat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Într-un context, în anul 2014, Olguţa Vasilescu ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie nonprofit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

“Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în considerarea atribuţiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor. Referitor la banii pretinşi şi primiţi de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare”, au precizat procurorii.

Ulterior, în iunie 2014, Elena Daniela Popescu ar fi dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, pentru a ascunde proveninenţa sumei, cunoscând că provine din infracţiunea de luare de mită.

Procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător pe sumele de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituţiilor bancare deţinute de cei trei inculpaţi, precum şi pe imobile ale lui Radu Preda şi ale Elenei Popescu.

Lia Olguţa Vasilescu a fost aleasă în 5 iunie pentru un nou mandat de primar al Craiovei. Ea este membru PSD din 2007, preşedinte al organizaţiei municipale PSD Craiova şi vicepreşedinte al PSD la nivel naţional. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.