Procurorul DNA a cerut, marţi, instanţei Tribunalului Bucureşti să îi interzică primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, să participe la emisiuni de radio şi de televiziune şi să se apropie de martori sau de denunţători. Vasilescu a declarat în faţa magistraţilor că, dacă împotriva ei s-ar lua măsura controlului judiciar, activitatea Primăriei ar fi paralizată, pentru că jumătate dintre angajaţi sunt martori în dosarul în care este acuzată de corupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul DNA a cerut instanţei să îi interzică Olguţei Vasilescu să se apropie de martori şi de denunţători. De asemenea, procurorul a solicitat ca primarul Craiovei să nu aibă voie să se deplaseze în locurile ce urmează a fi stabilite de instanţă.

"Ea (Lia Olguţa Vasilescu, n.r.) a înţeles să dezbată probele într-un spaţiu virtual, înaintea sălii de judecată. Ea a fost şi la televiziuni. A înţeles să-şi facă apărarea în mediul virtual în loc să-şi facă apărarea pentru faza procesului penal. Ea beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, dar un judecător va decide, şi nu opinia publică. Martorii se simt ameninţaţi şi şantajaţi şi e greu de crezut că, până la momentul discutării probelor, aceştia vor mai avea deschiderea şi dorinţa de a mai face declaraţii. Instanţa supremă a dispus arestarea preventivă pentru acţiuni similare cu cele ale inculpatei", a declarat procurorul în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti.

Procurorul a mai solicitat ca instanţa să îi interzică Liei Olguţa Vasilescu să mai participe la emisiuni de radio şi de televiziune.

Primarul Craiovei a susţinut, în ultimul cuvânt, că o eventuală punere a ei sub control judiciar ar paraliza activitatea instituţiei pe care o conduce.

"Eu sunt persoana publică şi, din ce ştiu, acest dosar se dezbate public. Să înţeleg că doar eu, ca inculpat, nu pot vorbi despre el? Jumătate din primărie e martoră. Dacă se ia măsura controlului judiciat se paralizează activitatea instituţiei. Nu i-am întrebat niciodată nimic şi nici nu m-a interesat. Nu pot da oameni afară ca să aduc oameni cu care să pot lucra... O măsură de control judiciar mă aduce în punctul de a nu mai putea să-mi fac treaba", a spus Olguţa Vasilescu în faţa instanţei.

Ea a arătat că a aflat din presă despre conţinutul denunţurilor şi numele martorului denunţător.

"De la data reţinerii mele, din 30 martie, în spaţiul public au apărut comunicate oficiale ale DNA cu referire la dosarul meu şi ştiri pe surse judiciare. Acest lucru s-a întâmplat până la trimiterea dosarului meu în judecată. Eu nu am cunoscut conţinutul denunţurilor şi nici pe martorul denunţător şi, cu toate acestea, la două zile dupa reţinerea mea, în cotidianul «Gazeta de Sud» a apărut articolul despre cine sunt firmele din dosarul DNA care l-au sponsorizat pe primarul Craiovei. În procesul verbal de aducere la cunoştinţă a acuzaţiilor, la momentul reţinerii mele, nu s-a făcut nicio precizare referitor la concertul lui Goran Bregovic, despre care am aflat de la TV în perioada arestului, ca informaţie venită pe surse judiciare. Am respectat principiul confidenţialităţii urmăririi penale şi nu am făcut nicio precizare la denunţător sau acuzaţii. În tot acest timp, spaţiul public a fost invadat de informaţii pe surse judiciare şi comunicate ale DNA. Am trecut printr-o campanie electorală şi nu am putut să mă apăr de niciuna din aceste acuzaţii", a declarat Olguţa Vasilescu.

Avocatul ei, Alexandru Chiciu, a susţinut că DNA a făcut presiuni asupra martorilor.

"DNA a luat persoane de pe stradă pe care le-a dus în unele locuri unde au făcut presiuni asupra lor pentru a recunoaşte detalii în cazul clientei mele. Nu am emanat în spaţiul public astfel de detalii privind ancheta. În schimb, DNA remite presei un rechizitoriu, cenzurat ce-i drept, în contextul în care clienta mea nu primise rechizitoriul. Nu ar fi trebuit să vorbească nici denunţătorul, nici DNA şi nici Olguţa Vasilescu, care a tăcut luni de zile când toţi doreau ca ea să vorbească....A înţeles să nu comenteze alte trei denunţuri ale altor trei denunţători. A înţeles să se apere în faţa unui singur denunţător, care a înţeles să o jignească", a spus Chiciu.

Olguţa Vasilescu a declarat că ea a intrat în posesia rechizitoriului pe 27 iulie, în timp ce toată presa l-a primit pe 19 iulie.

"Vreau să faceţi o distincţie între calitatea mea de om politic şi cea de primar al Craiovei deoarece cetăţenii vor să ştie care sunt acuzaţiile care se aduc primarului lor. Până săptămâna trecuta ei au auzit doar o parte, respectiv acuzaţiile de la DNA şi de la denunţătorul Petre Becheru, care a postat pe paginile sale de facebook materiale denigratoare şi ameninţătoare la adresa mea. Eu am primit rechizitorul în data de 27 iulie, iar toată presa l-a primit în data de 19 iulie şi a fost invadată de materiale despre dosarul meu, iar eu nu am putut avea nicio reacţie până la primirea rechizitoriului. Concomitent, Petre Becheru s-a activat mediatic şi m-a numit beţivă, infractoare, mafiotă. Totul culminând cu faptul că am trimis un angajat de la Regia de Transport să îl ameninţe şi să îl mituiască pentru a retrage denunţul. Nu am nicio legătura cu acel angajat de la Regia de Transport Craiova. Îl cunosc pe acesta, dar nu am vorbit cu el de un an şi şapte luni. Îl cunosc doar din vedere. Petre Becheru este cel care l-a sunat şi l-a şi înregistrat pe acel angajat, pentru a provoca probabil un nou denunţ", a susţinut primarul Craiovei în faţa judecătorilor.

Olguţa Vasilescu a mai spus că nu a intrat în polemică judiciară cu denunţătorii, ci doar a răspuns unor acuzaţii din spaţiul public.

"Din 30 martie până în prezent nu am luat legătura cu niciun denunţător din acest dosar, pe nici o cale. În afară de Petre Becheru, nu l-am nominalizat în spaţiul public vreodată. Cu toate acestea, în «Gazeta de Sud», pe 6 august a apărut un articol în care apare numele unui alt denunţător, Leonard Răescu, unde se publică date şi probe din dosar. Mă întreb dacă dosarul nu era public de unde aveau ei aceste informaţii. Din alte articole din presă se poate trage concluzia că dacă eu nu m-am apărat public a fost pentru a ascunde fapte de natură penală. Nu mi-am făcut apărari, solicitări, nu am invocat excepţii, aşa cum pretinde DNA. Nu am intrat în polemică judiciară cu ei, ci am răspuns unor acuzaţii din spaţiul public. Unii şi-au publicat rechizitoriul, însă la mine nu a fost nevoie să o fac deoarece presa l-a publicat cu opt zile înainte ca eu să îl primesc oficial. Tot în presă au apărut extrase din denunţuri, cum ar fi cel al lui Urdăreanu, despre care eu nu aveam cunoştinţă", a declarat primarul Craiovei.

Vasilescu a mai susţinut că mai mulţi martori ar fi fost ameninţaţi şi jigniţi pentru a face denunţuri împotriva ei.

"Cu referire la postările mele pe Facebook am cerut în mod repetat comentatorilor să se exprime decent. Se cere prin această măsură să nu mă apropii de denunţători şi nici să iau legătura cu ei, dar eu nici nu am făcut acest lucru şi nici nu am de gând să iau legătura. DNA spune că eu am publicat selectiv acte din dosar, eu aş vrea să public tot dosarul. Am postat o fotografie a lui Becheru, însă am luat-o de pe internet. Referitor la comentariile despre credibilitatea lui, eu nu am făcut altceva decât să depun denunţul care există la dosar, din care rezulta că este terorizat de faptul că eu am spus un proverb în spaţiul public şi că o echipă de la RCS l-a vizitat acasă. Nu înţeleg! Ce înseamnă limbaj agresiv? Eu nu înjur, nu ameninţ. Dimpotrivă, pe Facebook am cerut decenţă de la comentatori. La emisiunea de la Antena 3 am vorbit de o plângere la CSM fără să dezvălui conţinutul acesteia. Aceasta se referă la modul în care au fost ridicaţi de pe stradă şi anchetaţi într-un hotel din Craiova mai mulţi martori, cu ameninţări şi jigniri, pentru a da denunţuri împotriva mea. Eu nu am făcut publice aceste informaţii", a spus Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei a mai declarat, înaintea judecării cererii DNA de a fi pusă sub control judiciar, că acest proces este pentru libertatea de exprimare, arătând că nu sunt motive pentru a fi solicitată măsura preventivă, în dosarul în care a fost trimisă în judecată. Olguţa Vasilescu a precizat că, în timpul urmăririi penale, nu a vorbit despre dosarul său, în schimb în spaţiul public a fost “un val” de informaţii pe surse despre această cauză.

“Ne aşteptăm la represalii. Acest proces nu este despre apărarea Olguţei Vasilescu, nici despre pretinsa apărare a unui denunţător, ci despre libertatea de exprimare, drept constituţional câştigat în Revoluţia din decembrie. Pe toată durata urmăririi, am înţeles să nu vorbesc despre dosar, nu am făcut publice date sau numele denunţătorilor, în schimb şi eu şi dumneavoastră ne-am confruntat cu un val de informaţii, fie pe surse judiciare, fie prin comunicatele de presa. Populaţia Craiovei are dreptul să cunoască despre acest dosar şi azi ne vom bate pentru acest drept, faţă de acuzaţiile ce se aduc doar pe-o parte”, a spus Olguţa Vasilescu.

Tribunalul Bucureşti judecă marţi cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de luare a măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Olguţa Vasilescu, în dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni de corupţie.

DNA solicită instanţei să dispună, în cadrul măsurii preventive, ca Olguţa Vasilescu să nu se apropie de persoanele desemnate de anchetatori şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale.

Procurorii susţin că au formulat cererea pentru că, după trimiterea în judecată, Olguţa Vasilescu a încercat să îl discrediteze pe martorul denunţător şi a postat pe pagina ei de Facebook acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanţii săi să facă aprecieri asupra probelor.

DNA a sesizat şi Consiliul Superior al Magistraturii, pentru postarea pe pagina de Facebook a Olguţei Vasilescu a unor documente din dosarul în care a fost trimisă în judecată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.