Trei administratori ai Avicola Mihăileşti au fost trimişi în judecată de DNA, fiind acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat alţi inculpaţi din dosar, pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale a societăţii comerciale, înregistrând în actele contabile operaţiuni fictive, producând un prejudiciu de peste 39 de milioane de lei. De asemenea, unul dintre inculpaţi a înfiinţat, pentru diminuarea taxelor şi impozitelor, peste 50 de societăţi comerciale de tip fantomă, în ţară şi în străinătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în libertate, a lui El Khoury Elias şi Ghaziri Rami, administratori ai S.C. Avicola Mihăileşti S.A., pentru evaziune fiscală (2 fapte) şi constituirea unui grup infracţional organizat, precum şi a lui Moubarak Mahmoud Sleiman, de asemenea administrator al societăţii comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală (2 fapte) şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Totodată, au fost trimişi în judecată Abdul Mounim Al Zaid, Mohamed Kouli, El Madhoun Suheil Eashid Selim Ahmed, Ezer Adriana Gianina, Sărăcuţu Adrian, El Khoury Charbel şi Blaj Andreea, pentru complicitate la evaziune fiscală (2 fapte) şi constituirea unui grup infracţional organizat.

De asemenea, au fost inculpate şi S.C. Avicola Mihăileşti S.A., pentru evaziune fiscală (2 fapte) şi constituirea unui grup infracţional organizat, precum şi firmele Chicken CAM, TOP T Management Concept, Sorimba Impex, Integrated Marketing Services, Axa Food, Puişorii din Grădină, Selyn Accent, Crescător Expert, CH. Charl Group, Agrozootehnica Vedea, Transmin Distributie.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada 2010-2012, El Khoury Elias şi Ghaziri Rami, beneficiind de sprijinul lui Moubarak Mahmoud Sleiman, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale a Avicola Mihăileşti.

Cei trei, în calitate de asociaţi, direct sau prin interpuşi, au înregistrat în actele contabile ale societăţii sau în alte documente legale, cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, precum şi alte operaţiuni fictive.

De asemenea, inculpaţii au stabilit cu rea-credinţă impozitele, taxele sau contribuţiile, pentru a obţine astfel, fără drept, sume de bani cu titlul de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Prin aceste activităţi frauduloase, cei trei au produs un prejudiciu statului de 39.467.509 lei, reprezentând TVA deductibil şi impozit pe profit. 

Anterior, în cursul anului 2009, Moubarak Mahmoud Sleiman a deţinut SC Avicola Mihăileşti SRL, împreună cu Elias El Khoury, însă ulterior a decis să se retraga din societate, prin cesionarea părţilor sociale şi să pornească o afacere pe cont propriu, având ca obiect de asemenea comercializarea produselor din carne.

”În vederea diminuării drastice a obligaţiilor fiscale aferente afacerii, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman a înfiinţat cu ajutorul unor persoane loiale din anturajul său peste 50 de societăţi comerciale de tip fantomă, în ţară şi în străinătate, ”constituind lanţuri de tranzacţionare scriptică a unor produse către beneficiar”, precizează DNA.

Conform sursei citate, lanţurile de tranzacţionare au fost puse la dispoziţia şi altor beneficiari, printre care şi S.C. Avicola Mihăileşti S.R.L., condusă de fostul asociat Elias El Khoury.

 

”Concret, pentru a pune în funcţiune acest mecanism, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman a apelat, printre alţii la inculpatul Abdul Mounim Al Zaid, căruia i-a trasat sarcini specifice pe linia înfiinţării şi gestionării activităţii societăţilor de tip fantomă. Acesta din urmă s-a ocupat de racolarea persoanelor ce urmau să deţină calitatea de asociat/administrator în aceste firme, remunerarea acestora, asigurarea prezenţei lor cu ocazia controalelor efectuate de finanţe, efectuarea formalităţilor la O.N.R.C., deschiderea conturilor bancare, procurarea digi-passurilor pentru tranzacţii financiare la distanţă, fiind de asemenea împuternicit pe conturile unora dintre aceste societăţi, de unde erau dispuse plăţi. Dintre societăţile care au fost interpuse în lanţurile de tranzacţionare de produse având ca beneficiar S.C. Avicola Mihăileşti S.R.L., au fost înfiinţate în această modalitate şi cu scopul diminuării obligaţiilor fiscale următoarele societăţi comerciale: S.C. Top T Management Concept S.R.L., S.C. Integrated Marketing Services S.R.L., S.C. Sorimba Impex S.R.L., S.C. Selyn Accent S.R.L. şi S.C. Transmin Distribuţie S.R.L”, arată DNA.

În acelaşi scop, Abdul Mounim Al Zaid a apelat la doi dintre apropiaţii săi - Kouli Mohamed şi El Madhoun Suheil Rashid Ahmed - care au acceptat să dobândească calitatea de asociat/administrator la două dintre societăţile comerciale tip fantomă, respectiv S.C. Integrated Marketing Services S.R.L. şi S.C. Top T Management S.R.L., în schimbul remunerării lunare cu sume cuprinse între 600 şi 1.000 de euro pe toata durata de funcţionare a societăţii în care participau.

”După plecarea din firmă a inculpatului Moubarak Mahmoud Sleiman, inculpatul Elias El Khoury a decis să se asocieze cu inculpatul Ghaziri Rami, împreună luând decizia optimizării fiscale prin utilizarea circuitelor fictive puse la dispoziţie de primul inculpat. În plus, cei doi asociaţi au decis constituirea unor alte societăţi comerciale care sa fie implicate în lanţurile de tranzacţionare, având un rol de tampon între societăţile fantomă ale inculpatului Moubarak Mahmoud Sleiman şi beneficiarul Avicola Mihăileşti. De constituirea şi gestionarea activităţii următoarelor societăţi s-au ocupat angajaţi din cadrul Avicola Mihăileşti, respectiv inculpaţii: Ezer Gianina, Blaj Andrea şi Sărăcuţu Adrian”, mai arată procurorii anticorupţie.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Juridică a transmis că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 47.952.560 lei. 

În cauză, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri imobile şi mobile ale lui Ghaziri Rami, Moubarak Mahmoud Sleiman, El Khoury Charbel, El Khoury Elias, Ezer Adriana Geanina, S.C. Avicola Mihăileşti S.R.L. şi S.C. Agrozootehnica S.A. VEDEA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În decembrie 2015, unul dintre inculpaţii din acest dosar, Moubarak Mahmoud Sleiman, în stare de arest la domiciliu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploieşti într-un alt caz, în calitate de administrator al mai multor societăţi comerciale, pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscal în formă continuată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.