Completul care judecă dosarul lui Liviu Dragnea mai are doar un judecător din vechea componenţă, ca urmare a tragerii la sorţi care a avut loc vineri la sediul ICCJ, unde s-a decis noua formulă a completurilor de cinci judecători, în baza recentei decizii a Curţii Constituţionale. Preşedinta ICCJ Cristina Tarcea a afirmat că speră ca astfel să se încheie epopeea acestor completuri, deşi are dubii că acest lucru se va întâmpla.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sper să se sfărşească epopeea completelor de cinci, deşi, sinceră să fiu, am dubii cu privire la acest aspect” a încheiat Cristina Tarcea.

Completul care judecă dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, îi va avea ca membri titulari pe Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alaina Ilie. Simona Neniţă este singura rămasă din vechea structură.

Au fost trase la sorţi cele două completuri în materie penală şi două completuri în materie civilă. În boluri au fost puse numele tuturor judecătorilor. 

„Prin hotărârea de ieri a Colegiului de Conducere s-a hotărât ca preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi să intre în bol la secţia de la care provin, respectiv eu, preşedintele, voi intra în bol la Secţia I civilă, doamna vicepreşeidnte Bogasiu va intra în bol la Secţia de contencios administrativ şi fiscal, iar domnul vicepreşedinte Iulian va intra în bol la Secţia penală, pentru a nu fi niciun fel de discuţii. (...) Deşi toată lumea este interesată doar de completurile în materie penală, lucru care n-ar fi normal atîta timp cât mai mult de 80% din activitatea de judecată a Înaltei Curţi este în materie civilă, vreau să vă spun că problemele cele mai mari din punct de vedere organizatoric ni le-au pus completurile de cinci judecători în materie civilă. Apropo de numărul lor, Colegiul de Conducere a hotărât ca reprezentativitate pentru fiecare dintre aceste completuri civile să intre câte doi judecători de la Secţia de contecios administrativ şi fiscal, având în vedere faptul că în prezent aceasta este secţia cu numărul cel mai mare de judecători. La completul I de cinci judecători să intre doi judecători de la Secţia I civilă şi un judecător de la Secţia a I-a civilă iar la completul 2 de cinci judecători în materie civilă să intre doi de la contencios, doi de la secţia a doua civilă de data asta şi unul de la secţia civilă” a anunţat Tarcea înaintea tragerii la sorţi.

Tragerea la sorţi a început cu completurile în materie civilă, în acest context preşedintele ÎCCJ spunând: „Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”. 

Cristina Tarcea a precizat că există situaţii de incompatibilităţi şi în materie civilă, şi în materie penală, motiv pentru care tot prin tragere la sorţi vor fi stabiliţi cei cinci membri supleanţi pentru fiecare complet de judecată.

La Secţia I civilă pentru completul I de cinci judecători au fost desemnaţi prin tragere la sorţi magistraţii: Adina Georgeta Nicolae, Elena Carmen Popoiat, Minodora Condoiu, Iuliana Maiereanu şi Attila Gheza.

Cel de-al doilea complet în materie civilă va fi format din judecătorii Sorinela Alina Macavei, Virginia Florentina Duminecă, Ileana Isabela Dolache-Bogdan, Cezar Hâncu şi Emilia Claudia Vişoiu.

Supleanţii pentru cele două complete civile vor fi, pentru secţia civilă I: Simona Lala Cristescu, Mihaela Tăbârcă, Carmen Tau, Gabriela Victoria Bârsan şi Veronica Năstasie. Supleanţii pentru completul Il civil sunt, în urma tragerii la sorţi, judecătorii: Nina Ecaterina Grigoraş, George Bogdan Florescu, Rodica Zaharia, Laura Mihaela Ivanovici şi Densia Angelica Stănişor. 

În urma tragerii la sorţi, componenţa celor două completuri de cinci judecători va fi, pentru completul I penal: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alaina Ilie, ca titulari.

Titularii de la completul II penal sunt, în urma tragerii la sorţi: Lavinia Valeria Lefterache, Ionuţ Mihai Matei, Gheorghe Aurel Ilie, Ioana Bogdan şi Ştefan Pistol.

Supleanţii de la cele două completuri ale secţiei civile din ÎCCJ vor fi, pentru completul I, judecătorii Tatiana Lucia Rov, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera şi Săndel Lucian Macavei. Supleanţii pentru completul II penal sunt: Ioana Burnea, Rodica Aida Popa, Maricela Cobzariu, Leontina Şerban şi Ilie Iulian Dragomir, acesta din urmă fiind vicepreşedintele ÎCCJ.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători judecători, ceea ce ar însemna că, în conformitate cu decizia Curţii, completele ar trebui refăcute.

Curtea a anunţat că a admis sesizarea formulată de prim-ministru şi "a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013".

Potrivit comunicatului CCR, "Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018".

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Un punct de vedere similar a fost susţinut în faţa Curţii de reprezentantul Guvernului, fostul judecător CCR Toni Greblă, în prezent secretar general al Executivului.
 
Preşedinta ICCJ Cristina Tarcea a afirmat că nimeni nu o va putea convinge că tragerea la sorţi a completelor de cinci judecători trebuia făcută în iulie 2018, când au intrat în vigoare modificări ale Legii de organizare judiciară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.