Deţinuţii care au executat pedepsele în condiţii necorespunzătoare şi au fost eliberaţi din penitenciare înainte de intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, având procese pe rol la CEDO, vor primi despăgubiri în bani, a spus, vineri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ŢM-am referit la categoria celor care au executat pedepse mai de demult şi care au procese la CEDO. S-au adunat la CEDO cauze, procese de ordinul miilor, CEDO le-a suspendat, a pronunţat decizia pilot şi noi trebuie să le dăm despăgubiri şi lor. Dacă mai sunt încă în penitenciar unii, primesc aceste şase zile la 30 de zile de detenţie în condiţii necorespunzătoare. Poate că alţii au executat integral pedeapsa, au plecat acasă, dar au proces pe rol şi spuneam că lor nu mai ai cum să le dai şase zile, că ei sunt acasă. Şi atunci le dai despăgubiri în echivalent bănesc”, a declarat ministrul Justiţiei la conferinţa "Protecţia drepturilor deţinuţilor şi condiţiile de detenţie din România”, organizată la Institului Naţional de Statistică.

Toader a spus că Executivul va decide care va fi cuantumul compensatoriu, dând exemplu; Ungariei şi Italiei, unde deţinuţii primesc cinci euro, respectiv opt euro pe fiecare zi de detenţie necorespunzătoare.

"Cuantumul nu-l stabilesc eu. Eu pot să vă dau două repere. Ungurii, într-o decizie similară pilot, au stabilit cinci euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, Italia a stabilit opt euro pe zi, iar CEDO a considerat că sunt despăgubiri echitabile. Probabil tot în zona aceasta vom fi şi noi, pe care o va decide Gvuernul ca proiect de lege, Parlamentul ca decident”, a subliniat Toader.

El a adăugat că dacă suma compensatorie va fi prea mare, statul va plăti eşalonat.

"Există o decizie a CEDO care spune că statul nu se poate prevala de lipsa fondurilor pentru a justifica neplata obligaţiilor stabilite prin hotărâre judecătorească. Prin urmare, statul trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile. Dacă suma totală va fi prea mare, statul are posibilitatea să eşaloneze plata despăgubirilor”, a subliniat ministrul Justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.