Patru persoane au fost trimise în judecată de procurorii suceveni, după ce au comis mai multe infracţiuni economice printre care delapidare şi bancrută frauduloasă, prejudiciul depăşind 2,3 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, un bărbat a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave (patru acte materiale), cu un prejudiciu de peste 2,3 milioane de lei, bancrută frauduloasă, (faptă săvârşită în dauna şi a 103 persoane vătămate, creditori ai societăţii SC W SRL Suceava), înşelăciune în formă continuată (faptă săvârşită în dauna a 103 persoane vătămate), patru infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. 
 
O femeie a fost trimisă în judecată pentru delapidare (două acte materiale împreună cu bărbatul respectiv), bancrută frauduloasă (faptă săvârşită în dauna a 103 persoane vătămate, creditori ai societăţii SC W SRL Suceava,împreună cu celălalt bărbat, înşelăciune în formă continuată, (faptă săvârşită în dauna a 103 persoane vătămate, tot împreună cu celălalt bărbat) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
De asemenea, au mai fost trimişi în judecată un bărbat şi o femeie pentru fals în înscrisuri sub semnături privată, infracţiune comisă împreună cu primul bărbat trimis în judecată. 
 
Anchetatorii au stabilit că în perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2017, primul bărbat trimis în judecată, având calitatea de administrator faptic până la 18 mai 2017 şi apoi administrator şi în drept al SC W SRL Suceava,  împreună cu femeia trimisă în judecată (a doua persoană), care avea calitatea de administrator în drept şi faptic până la data de 18 mai 2017, iar ulterior cea de director general al SC W SRL, având controlul asupra activităţii şi gestiunii societăţii în baza acestor calităţi, au scos fără drept şi şi-au însuşit, în interes personal, din gestiunea firmei SC W SRL, suma totală de 1.732.632,59 lei – prin remiterea efectivă de către bărbat, fără drept, a sumei respective, către femeia, care era asociată în societatea respectivă, în acel interval, justificând scriptic scoaterea sumei din gestiunea societăţii sub falsul pretext că această sumă ar fi constituit obiectul restituirii unor împrumuturi.
 
De asemenea, în perioada 20 decembrie 2016 – 30 martie 2017, cele două persoane au scos fără drept şi şi-au însuşit, în interes personal, din gestiunea firmei SC W SRL, suma totală de 133.200 lei, conduită concretizată prin retrageri succesive în numerar şi din bancă, disimulând operaţiunile de retragere fără drept cu ajutorul unor facturi emise de furnizori de materiale, 
  respectiv 18 (optesprezece) facturi emise de SC G SRL în sumă totală de 43.200 lei (fără TVA) şi pe care le-au înregistrat în evidenţa contabilă a SC W SRL Suceava ca fiind achitate în numerar prin 18 chitante aferente, o factura din 20.12.2016  emisă de SC E SRL,  în valoare de 180.000 lei, din care a fost achitată prin două transferuri bancare din 21.12.2016 suma totală de 90.000 lei, înscrisuri care dădeau aparenţa unor operaţiuni de achiziţie marfă de la furnizorii susmenţionaţi, de către SC W SRL, în realitate ele neexistând, iar sumele înscrise cu titlu de preţ pentru marfă, aparent datorate şi plătite furnizorilor, fiind în fapt însuşite de cele două persoane.  
 
Anchetatorii au precizat că în acelaşi mod bărbatul respectiv a mai sustras din gestiunea societăţii suma de 149.605,01 lei, zece autovehicule, în valoare de 338.000 de lei pe care le-a însuşit în interes personal. Prin aceste activităţi cele două persoane au creat un prejudiciu de peste 2,3 milioane de lei patrimoniului SC W SRL Suceava. 
 
Procurorii au precizat că cele două persoane au comis infracţiunea de bancrută frauduloasă prin înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii  a mai multor operaţiuni. Una a fost plata sumei de 1.732.632,59 lei către femeia respectivă “justificată scriptic sub pretextul de <<restituiri aport asociaţi>>, în condiţiile în care din ansamblul probatoriu rezultă fără dubiu că suma de bani susmenţionată nu a fost niciodată împrumutată ori oferită cu alt titlu societăţii susmenţionate de către inculpata Y”. 
O altă operaţiune se referă la plata sumei de 2.014.951,50 lei (echivalentul sumei de 441.000 euro raportat la cursul valutar al acelui interval de timp), grupată în 23 de plăţi distincte în baza a 23 de chitanţe aferente, către SC B SRO din Cehia,  cu titlu de „avans linie de producţie profile metalice”. 
 
“Din ansamblul probatoriu rezultă fără dubiu că societatea din Cehia era radiată încă din anul 2015, neputând astfel să fie titular de drepturi şi obligaţii comerciale, respectiv să contracteze cu societatea din municipiul  Suceava, iar suma respectivă nu  a fost niciodată plătită de către SC W SRL Suceava către societatea comercială B SRO din Cehia, menţiunea înregistrată în contabilitatea societăţii  constituind astfel, în acelaşi timp, o datorie fictivă, în lipsa unui raport juridic real care să o genereze în mod licit, cât şi o plată nedatorată, întrucât a fost efectuată fără un temei juridic apt să genereze contextul just şi licit al remiterii sumei în cuantumul şi condiţiile în care a fost înregistrată, în scopul creării apariţiei unei evidente stări de insolvenţă a SC W SRL Suceava şi al fraudării intereselor unui număr de 103 persoane vătămate, care erau şi sunt creditori ai societăţii”, se arată în comunicatul Parchetului. 
 
Anchetatorii au mai stabilit că în perioada 26 ianuarie 2015 – 1 august 2017, cele două persoane au indus în eroare un număr total de 103 persoane vătămate, clienţi ai societăţii, din judeţele Suceava şi Botoşani, care au contractat cu bună credinţă achiziţia de diferite materiale de construcţii şi au achitat efectiv, în avans, pentru acestea, suma totală de 1.462.283,94 lei. 
 
Procurorii au menţionat că infracţiunile de fals în înscrisuri au fost comise pentru ascunderea faptelor de delapidare şi bancrută frauduloasă. Astfel, bărbatul a întocmit un proces verbal în data de 25 mai 2017 prin care atestă în mod nereal că femeia respectivă ar fi predat către SC W SRL Suceava, suma de 1.727.455,82 lei.
 
De asemenea, administratorul firmei a încheiat procese verbale asemănătoare şi cu celelalte două persoane trimise în judecată, unul pentru suma de 143.375,73 lei, iar celălalt pentru 70.524,38 lei, bani care nu au ajuns la SC W SRL. 
Procurorii au pus sechestru pe bunurile care aparţin celor doi reprezentanţi ai firmei, valoarea acestora fiind de aproximativ 865.000 de lei.
 
Dosarul a fost trimis pentru soluţionarea Tribunalului Suceava.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.