Un cetăţean sârb, comandat al unei organizaţii paramilitare cu orientări naţionalist-şoviniste, acuzat că ar fi încercat să obţină informaţii clasificate despre infrastructura şi obiectivele militare naţionale, a fost declarat, marţi, indezirabil de Curtea de Apel, pentru o perioadă de 15 ani, anunţă Serviciul Român de Informaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit SRI, Zivkovic Bratislav, cetăţean sârb în vârstă de 42 de ani este comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia “Cetniciki Pokret”, organizaţie paramilitară cu orientări naţionalist-şoviniste.

În perioada 2014-2015, cetăţeanul sârb a participat de partea separatiştilor pro-ruşi împreună cu alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei, la conflictul din Ucraina.

Zivkovic Bratislav a fost de mai multe ori în România pentru a obţine informaţii clasificate, care privesc securitatea naţională, pe care apoi le-ar fi trimis unei organizaţii străine.

Bărbatul a încercat să obţină informaţii despre infrastructura şi obiectivele militare naţionale şi ale aliaţilor din sud-estul României, cu scopul de a afecta parteneriatele strategice.

„Toate acţiunile cetăţeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin şi un modus operandi specific activităţilor de spionaj”, precizează SRI.

Reprezentanţii Serviciului spun că cetăţeanul sârb nu a reuşit să intre în posesia niciunui document şi niciunei informaţii clasificate.

Ulterior, SRI a sesizat Ministerul Public cu privire la Zivkovic Bratislav, care l-a declarat indezirabil pe 15 ani.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.