Judecătorii instanţei supreme au respins, miercuri, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de fostul senator Sorin Roşca Stănescu împotriva deciziei de condamnare de doi ani şi patru luni de închisoare primită în dosarul Rompetrol, hotărârea instanţei fiind definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prin această cale extraordinară de atac, fostul senator Sorin Roşca Stănescu urmărea să obţină anularea pedepsei în dosarul Rompetrol, în care a fost condamnat în 2014 la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.
 
Decizia de miercuri a instanţei supreme este definitivă.
 
În 7 octombrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv în dosarul Rompetrol pe fostul senator Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare. Stănescu a fost condamnat pentru utilizare de informaţii privilegiate şi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, iar Pantiş pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi constituire a unui grup infracţional organizat. Alţi zece inculpaţi au primit atunci pedepse cu suspendare.
 
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) ceruse, la ultimul termen de judecată, să se constate încetarea procesului penal pentru Dinu Patriciu, în urma decesului acestuia.
 
În 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii ceruseră pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru mai multe infracţiuni, printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.
 
Totodată, instanţa i-a achitat atunci pe ceilalţi 12 inculpaţi - Alexandru Bucşa, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclaus, Elena Albu, Gabriela Anghelache şi Mihaela Popovici.
În apel însă, inculpaţii au fost condamnaţi.
 
În iuniei 2015, Sorin Roşca Stănescu a fost eliberat condiţionat, după ce a stat nouă luni în Penitenciarul Jilava.
 
Potrivit DIICOT, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţă Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşa) şi manipularea pieţei de capital.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.