Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial precizează că printre atribuţiile grefierilor nu se regăseşte vreuna privind întocmirea dosarului profesional al vreunui magistrat pentru depunerea candidaturii în vederea ocupării unor funcţii de conducere, "cel mult, putând fi vorba despre acordarea unui ajutor/suport magistratului respectiv, din punct de vedere colegial, de către grefier".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Identificarea unei presupuse «erori de grefă» pentru a justifica includerea unor înscrisuri în dosarul profesional care a stat la baza depunerii candidaturii pentru ocuparea funcţiei de conducere în discuţie aduce grave prejudicii de imagine profesiei de grefier, faţă de care înţelegem să tragem un semnal de alarmă factorilor decidenţi, pentru a nu mai folosi această profesie ca instrument în lupta actuală dintre cele două ministere", arată, miercuri seară, Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Conform sursei citate, personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete este alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, iar personalul conex este format din agenţi procedurali, aprozi şi şoferi şi reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistem, aproximativ 9.000 de persoane. Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federaţia Publisind (Federaţie reprezentativă la nivelul sectorului de activitate Administraţie Publică) reprezintă mai mult de 50% din personalul auxiliar de specialitate, personalul conex şi personalul contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Reprezentanţii sindicatului precizează, "având în vedere informaţiile apărute în presă, cu privire la "eroarea de grefă” care a stat la baza întocmirii dosarului profesional pentru depunerea candidaturii pentru funcţia de procuror general al României, la solicitarea membrilor, în vederea apărării reputaţiei profesiei acestor categorii profesionale", că, "potrivit regulamentelor de ordine interioară ale instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea, printre atribuţiile grefierilor nu se regăseşte vreo atribuţie în ceea ce priveşte întocmirea dosarului profesional al vreunui magistrat pentru depunerea candidaturii în vederea ocupării unor funcţii de conducere, cel mult, putând fi vorba despre acordarea unui ajutor/suport magistratului respectiv, din punct de vedere colegial, de către grefier".

"Dosarele profesionale ale magistraţilor au caracter personal, cu atât mai mult cele pentru depunerea candidaturilor în vederea ocupării unor funcţii de conducere vacante, candidatul trebuind să-şi întocmească, personal, dosarul în vederea depunerii candidaturii, implicit în ceea ce priveşte selectarea lucrărilor de specialitate pe care îşi întemeiază candidatura şi care apreciază că îl recomandă pentru postul respectiv", mai arată sindicatul.

Ministerul Justiţiei a publicat, miercuri seară, precizări privind numirea în funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr, fiind identificate "probleme" în procedura de numire. Astfel, se arată că în dosarul de numire de la Ministerul Justiţiei s-a identificat o ordonanţă de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului municipiului Sibiu de la acea dată, Klaus Iohannis. MJ anunţă că trimite CSM o copie integrală a dosarului aflat la minister şi solicită CSM "să confirme sau să infirme cu date si fapte aspectele identificate în evaluarea documentelor din copia după dosarul care a stat la baza numirii domnului Augustin Lazăr".

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, după ce Ministerul Justiţiei a făcut precizări referitoare la numirea sa, că a aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanţa de clasare invocată de ministrul justiţiei nu a fost emisă, confirmată sau verificată de el, când era procuror la Alba Iulia, apreciind că acesta este "un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului". Lazăr explică modul în care a apărut eroarea referitoare la clasarea unui dosar vizându-l pe preşedintele Iohannis.

"Am aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanţa de clasare invocată de ministrul justiţiei nu a fost emisă, confirmată sau verificată de subsemnatul în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, astfel cum acesta a lăsat să se înţeleagă, enumerând-o ca motiv de revocare. Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului", a afirmat el.

El afirmă că ministrul Justiţiei exploatează o eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Efectuând copii după documente redactate de A. Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanţa emisă de procurorul şef adjunct de secţie Cristian A. Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această ordonanţă de disjungere cu privire la alte persoane a ajuns prin declinarea competenţei la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dosar pe care l-am repartizat, spre soluţionare, unui procuror. Copiile mai multor lucrări au fost introduse într-un plic şi depuse împreună cu proiectul de management la Ministerul Justiţiei, unde eroarea a fost observată şi înlăturată. Proiectul a fost publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii în perioada 4 – 21 aprilie 2016, fiind pus în dezbatere publică, perioadă în care s-au efectuat verificări asupra candidatului, aşa cum s-a dispus prin Hotărârea Secţiei pentru Procurori nr. 235 din 4 aprilie 2016", a arătat el.

În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că nu este vorba de nicio eroare referitoare la "ordonanţa de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr". 

"Simple precizări ! Nu a fost şi nu este nici o eroare referitoare la ordonanţa de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr. Întrebarea mea era următoarea - cum se justifică o astfel de ordonanţă în dosar. În sfârşit aflăm şi «justificarea» - a greşit grefiera care a multiplicat lucrările acestuia", a scris Tudorel Toader pe Facebook, miercuri seara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.