Ministerul român de Externe ştia că Madagascarul este gata să-l extrădeze pe Radu Mazăre, dar nu a răspuns nici până astăzi solicitării oficiale privind eliberarea unei copii după mandatul internaţional de arestare, de care autorităţile acestei ţări aveau nevoie, potrivit legii, pentru a-l extrăda, a declarat la RFI România Serge Rameau, consul general onorific al Madagscarului la Bucureşti. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că MAE a trimis din februarie 2018 autorităţilor din Madagascar o copie a mandatului internaţional de arestare pe numele lui Radu Mazăre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Meleşcanu: Din februarie 2018 am trimis autorităţilor din Madagascar o copie a mandatului internaţional de arestare pe numele lui Radu Mazăre

”După condamnarea domnului Mazăre am fost convocat de ministrul de externe al Madagascarului, care mi-a cerut explicaţii, pentru că acolo nimeni nu înţelegea cine e dl Mazăre, de ce a venit în ţara noastră, etc. I-am explicat toată situaţia iar el mi-a explicat că nu avem un acord de extrădare cu România. Am răspuns că România este membră UE şi că lucrurile trebuie făcute în mod convenabil, cu respectarea legilor. El mi-a răspuns că din punct de vedere judiciar este dispus să dea Cezarului ce e al Cezarului, dar că are nevoie de copia mandatului internaţional de arestare. Eu atunci m-am întors în România, am făcut o notă verbală către MAE român şi am cerut copia mandatului, pentru că nu am vrut să mi se reproşeze ceva ulterior, să nu fim acuzaţi de obstrucţionare. Aşadar România ştia că Madagascar era gata să coopereze, dar era nevoie de acest document. Nu am primit nici până azi un răspuns”, a declarat Serge Rameau la RFI.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat că vineri Ministerul Justiţiei a primit de la instanţele competente documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar şi că a cerut demararea de urgenţă a procedurii de extrădare.

”Avem un dosar cu peste şase sute de pagini care trebuie traduse de un traducător autorizat într-un timp extrem de scurt, având în vedere că durata arestului provizoriu dispus de autorităţile din Madagascar, termen care a început să curgă din data de 8 mai. Practic, Ministerul Justiţie are la dispoziţie cel mult două zile de lucru pentru a putea trimite în termen dosarul cu cererea de extrădare”, a mai spus ministrul interimar al Justiţiei.
 
Cadrul legal este reprezentat de Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Criminalităţii Transnaţionale Organizate, semnată la Palermo în anul 2000, ratificată prin Legea nr. 565/2002; Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, semnată la Merrida în anul 2003, ratificată prin Legea nr. 365/2004. Republica Madagascar este parte la ambele convenţii.
 
În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de Titlul II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborată cu dispoziţiile Codului de procedură penală al României.
 
Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost prins miercuri în Madagascar, fiind arestat pentru şase zile. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.