Senatorul ALDE Ilie Niţă este cercetat penal sub control judiciar pentru instigare la abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia şi evaziune fiscală. Prin aceste acţiuni, senatorul ar fi obţinut peste 700.000 de lei, bani pe care nu i-a declarat organelor fiscale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 decembrie, faţă de senatorul Ilie Niţă pentru instigare la abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia şi evaziune fiscală.

Anterior, în aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 8 noiembrie, faţă de Florin Ivanovici, avocat în Baroul Suceava şi practician în insolvenţă, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

”În perioada 2012-2017, inculpatul Niţă Ilie, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi ulterior senator în Parlamentul României, a exercitat în fapt atribuţiile de administrare şi control a unei societăţi comerciale, deşi, potrivit statutului societăţii, administrator era o altă persoană. Inculpatul a acţionat în aceeaşi manieră şi după intrarea societăţii în procedură de insolvenţă, din dispoziţia judecătorului sindic, deşi prerogativele acestei funcţii au fost preluate de către inculpatul Ivanovici Florin, în calitate de lichidator judiciar”, arată DNA. 

Potrivit procurorilor, în perioada 26.04.2013 - 27.09.2017, Ivanovici Florin nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că nu a condus întreaga activitate a societăţii comerciale respective, a tergiversat procedura de insolvenţă pe o perioadă de peste 4 ani, în condiţiile în care activul societăţii se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncţionale, iar procedura nu este încheiată nici în prezent. În plus, potrivit DNA, Ivanovici nu şi-a precizat poziţia de a menţine şi executa sau de a denunţa un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă şi o unitate administrativ teritorială, despre existenţa căruia avea cunoştinţă.

”Acţionând în această manieră, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activităţii comerciale de către inculpatul Niţă Ilie, în numele acelei societăţi, perioadă în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 706.466 lei, neevidenţiate şi nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material în acelaşi cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obţinute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor (care se ridicau la nivelul sumei de 1.215.952 lei)”

DNA le-a prezentat celor doi obligaţiile pe care le au pe durata controlului judiciar. 

Ilie Niţă este senator ALDE de Suceava, fiind preşedinte al Comisiei pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului şi privatizare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.