Şeful Biroului Rutier Neamţ, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită împreună cu alţi 12 agenţi de poliţie. Poliţiştii sunt acuzaţi că ar fi primit de la şoferi în total peste 13.000 de lei, în mai puţin de o lună, pentru modificarea unor procese verbale de contravenţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA– Serviciul teritorial Bacău au dispus, marţi, trimiterea în judecată a lui Viorel Andronic, în arest preventiv, la data faptei comisar şef de poliţie, având atribuţii de conducere a activităţii Biroului Rutier al Poliţiei municipiului Piatra Neamţ, pentru luare de mită în formă continuată (11 acte materiale).

De asemenea, în acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, tot în arest preventiv, şase persoane care la data faptelor erau agenţi de poliţie la Biroul Rutier Neamţ. Aceştia sunt: Iulian Ciolpan, trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată (49 acte materiale), fals intelectual în formă continuată, (4 acte materiale); Marius Laurenţiu Greaca - pentru luare de mită în formă continuată (52 acte materiale), dare de mită în formă continuată (2 acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (4 acte materiale); Bogdan Eugen Miziligeanu - pentru de luare de mită în formă continuată (30 acte materiale); Dragomir Loredan Covasan - pentru luare de mită în formă continuată (23 acte materiale) şi fals intelectual (2 acte materiale); Constantin Neamţu - pentru luare de mită în formă continuată (31 acte materiale) şi dare de mită în formă continuată (2 acte materiale); Ionuţ Alexandru Berbec - pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale) şi fals intelectual (4 acte materiale), potrivit unui comunicat al DNA.

Totodată, au mai fost trimişi în judecată, sub control judiciar, Ioan Alexandru Găluşcă, Ioan Botcă-Inimosu, Marius Ioan Munteanu, Ionuţ Popescu, Vasile Lucian Chifu şi Adrian Ovidiu Zaharia, la data faptelor agenţi de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ - Birourile Rutier şi Ordine Publică, pentru luare de mită în formă continuată (în total 18 acte materiale).

Alţi 53 de incupaţi au fost trimişi în judecată în stare de libertate, pentru dare de mită şi complicitate la fals intelectual. 



Potrivit procurorilor, în perioada 22 aprilie – 18 mai 2016, lucrătorii de poliţie menţionaţi ”au fost desemnaţi să efectueze activităţi de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză”, iar din probele administrate reiese că au luat mită de 116 ori.

”În acest context, lucrătorii de poliţie, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul circulaţiei, au primit sume de bani cuprinse între 50 lei şi 400 lei de la mai mulţi conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier. Cuantumul total al sumelor primite cu titlu de mită de către inculpaţi în perioada menţionată este de 12.980 lei şi 40 euro”.

Procurorii susţin că patru dintre inculpaţi au falsificat procesele verbale de constatare a contravenţiilor şoferilor.

”Inculpaţii Ciolpan Iulian, Greaca Marius-Laurenţiu, Covasan Dragomir - Loredan şi Berbec Ionuţ-Alexandru au falsificat procesele verbale de constatare a contravenţiei cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecinţa reducerii amenzii sau consemnarea unei alte contravenţii decât cea real constatată”, se arată în comunicatul DNA.

O parte din sumele cerute drept mită au ajuns la şeful Biroului Rutier Neamţ, potrivit anchetatorilor.

”În datele de 25 şi 29 aprilie 2016, inculpaţii Greaca Marius-Laurenţiu şi Neamţu Constantin au promis şi remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită, de la conducătorii auto verificaţi, inculpatului Andronic Viorel, în legătură cu atribuţiile acestuia de coordonare a activităţii Biroului rutier şi controlul asupra agenţilor din cadrul biroului”, se mai arată în comunicatul DNA.

În cauză a fost dispus sechestru pe banii ridicaţi de către anchetatori din locuinţele lui Viorel Andronic (245 euro) şi Iulian Ciolpan (1.800 lei şi 530 euro), în vederea asigurării confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bacău, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Poliţiştii au fost audiaţi de către procurorii DNA în data de 9 noiembrie 2016, iar ulterior au fost reţinuţi. Şeful Biroului Rutier Neamţ, Viorel Andronic împreună cu şase agenţi de poliţiei au fost arestaţi preventiv în data de 10 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.