Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt, Florin Diaconescu, a fost trimis în judecată, luni, de către procurorii DNA, alături de mai mulţi angajaţi ai instituţiei şi de reprezentanţi ai unei firme de protecţie şi pază, într-un dosarde evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de aproape nouă milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest dosar, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar: Constantin Pop, reprezentant al S.C. Gardienii S.R.L., pentru evaziune fiscală şi spălarea banilor în formă continuată, Gheorghiţa Prunişoară, consilier superior cu atribuţii de control la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (A.J.F.P.) Olt, pentru abuz în serviciu în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, luare de mită, trafic de influenţă, spălarea banilor în formă continuată,  complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, şi instigare la spălarea banilor în formă continuată, Elena Miroiu, coontabil la S.C. Gardienii S.R.L., pentru evaziune fiscală şi spălarea banilor în formă continuată şi Luminiţa Sefter, manager financiar la firma de protecţie şi pază, pentru evaziune fiscală în formă continuată.

De asemenea, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt, Florin Diaconescu, pentru instigare la favorizarea făptuitorului, Cristian Ţugulan Chirilă, la data faptei adjunct al şefului AJFP Olt şi conducător al Activităţii de Inspecţie Fiscală – Contribuabili Mijlocii, pentru favorizarea făptuitorului, Adrian Bodescu, şef Serviciu Inspecţie Fiscală Contribuabili Mijlocii, pentru favorizarea făptuitorului şi S.C. GARDIENII S.R.L., pentru evaziune fiscală şi spălarea banilor în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2009 - august 2014, S.C. Gardienii S.R.L., a cărei activitate a fost coordonată de către Constantin Pop, s-a sustras de la plata sumei de 8.783.367 lei către bugetul de stat, reprezentând TVA, iar la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală au participat efectiv şi Elena Miroiu (contabil) şi Luminiţa Sefter (manager financiar până în luna iunie 2012). În toată perioada menţionată, în deconturile de TVA ale firmei de pază depuse lunar la AJFP Olt au fost menţionate la rubrica “TVA deductibil” sume mai mari decât cele susţinute de documentele de evidenţă primară (facturi de achiziţie de bunuri şi servicii de pe teritoriul naţional) înregistrate în evidenţa contabilă. În acest mod, a fost diminuată voit TVA de plată rezultată din activitatea reală a firmei, cu consecinţa micşorării sumelor de plată datorate la bugetul de stat.

Procurorii spun că începând cu luna iulie 2012, activitatea evazionistă a firmei a fost coordonată efectiv şi girată de către Gheorghiţa Prunişoară , deşi exista o incompatibilitate cu funcţia publică pe care o deţinea - consilier superior cu atribuţii de control în cadrul D.G.F.P. Olt – Activitatea de Inspecţie Fiscală.


Mai mult, în octombrie 2012, la o inspecţie financiată la S.C. Gardienii S.R.L., ea nu a menţionat în raportul de control situaţia reală cu privire la TVA de plată sustrasă în mod ilegal, cauzând astfel o pagubă bugetului de stat în cuantum de 4.770.253 lei, concomitent cu obţinerea de foloase necuvenite în acelaşi cuantum pentru firma “protejată”. Pentru “serviciile” sale, în perioada 25 octombrie 2012 – 25 iunie 2013, Prunişoară a pretins şi a primit de la Pop sume de bani lunare în cuantum total de 213.735,6 lei. Ulterior suspendării sale din funcţie, în iulie.2013, ca urmare a trimiterii în judecată de către DIICOT Craiova pentru  infracţiuni în legătură cu serviciul, Gheorghiţa Prunişoară a primit de la inculpatul Constantin Pop, în perioada 10 iulie 2013 – 26 august 2014, sume de bani lunare, în valoare de 355.217 de lei, pentru a interveni pe lângă foştii săi colegi cu atribuţii de control sau funcţii de conducere din cadrul A.J.F.P. Olt pentru protejarea firmei de pază în eventualitatea unor controale fiscale.

"Influenţa inculpatei a fost una reală, în sensul că, în anul 2014, la instigarea lui Diaconescu Florin, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (A.J.F.P.) Olt, inculpaţii Bodescu Adrian Claudiu şi Ţugulan Chirilă Cristian au depus toate demersurile pentru ca inculpatul Pop Constantin să nu fie tras la răspundere penală, ca urmare a unor inspecţii fiscale efectuate la S.C. Gardienii S.R.L., (prin luarea în considerare a unor regularizări nelegale de TVA, emiterea de decizii de impunere doar pentru obligaţii fiscale accesorii şi prin nesesizarea organelor de urmărire penală cu privire la infracţiunea de evaziune fiscală). Banii primiţi drept mită de către Prunişoară Gheorghiţa au fost justificaţi în evidenţa contabilă de Pop Constantin prin achiziţii lunare fictive de servicii neindividualizate, „prestate” de două societăţi comerciale, ce aparţineau unor persoane apropiate inculpatei. Banii remişi în realitate inculpatei Prunişoară Gheorghiţa cu titlul de mită/cumpărare de influenţă au fost utilizaţi din dispoziţia acesteia pentru achiziţionarea unui apartament în municipiul Bucureşti (în valoare de 153.000 de euro). În contextul sustragerii de la plata TVA, în perioada 02 iulie 2012 – 28 iulie 2014, inculpatul Pop Constantin a retras din contul deţinut de S.C. Gardienii S.R.L., în numerar, prin 462 de operaţiuni succesive, suma de 1.234.000 lei, banii respectivi fiind folosiţi ulterior în interes personal. Pentru a justifica aceste cheltuieli, din dispoziţia lui Prunişoară Gheorghiţa, inculpata Miroiu Elena a efectuat înregistrări nereale în documentele de evidenţă contabilă ale persoanei juridice (plăţi către furnizori inexistenţi)", mai arată DNA.

În acest dosar, ANAF s-a constituit parte civilă cu suma de 8.783.367 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere, reprezentând TVA dedusă nelegal de către S.C. Gardienii S.R.L.. De asemenea, ANAF a cerut ca Gheorghiţa Prunişoară să plătească suma de 4.770.253 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere, în solidar cu S.C. Gardienii S.R.L., cu Constantin Pop, Luminţa Sefter şi Elena Miroiu. Procurorii au decis instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ale angajaţilor AJFP implicaţi şi ale firmei de protecţie şi pază.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.