Şefa Serviciului Achiziţii de la Spitalul ”Prof. Dr. Alexandru Obregia”, Elena Faur, a fost trimisă în judecată de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar sunt inculpate mai multe persoane, dar şi societăţi comerciale, prejudiciul produs unităţii medicale depăşind 4,8 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

DNA a anunţat, miercuri, trimiterea în judecată, î, stare de libertate, a Elenei Faur, la data faptei şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia”, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

De asemenea, a fost trimis în judecată Popescu Claudiu Cristian Alexandru, la data faptei Şef al Serviciului Administrativ şi preşedinte al unei comisii de recepţie a serviciilor prestate, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată.

În plus, au fost trimişi în judecată Ştefu Camelia, Tacu Nicolae şi Grigore Ion, la data faptelor administratori ai unor societăţi, dar şi firmele SC Freemac Med SRL, SC Trendy Alien SRL, SC Frigoterm Eco Service SRL, SC Total Up Service SRL şi SC Sorel 99 SRL pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada iunie 2011 – decembrie 2016, Faur Elena şi-a îndeplinit în mod defectuos, prin încălcarea legislaţiei primare, atribuţiile de serviciu cu privire la cercetarea pieţei pentru obţinerea celei mai bune oferte din punctul de vedere al raportului calitate/preţ. 

”Inculpata a beneficiat de ajutorul inculpaţilor Ştefu Camelia, Tacu Nicolae şi Grigore Ion care, în calitate de administratori ai societăţilor inculpate, în scopul câştigării procedurilor de achiziţie derulate de Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia”, pentru a crea aparenţa derulării unor proceduri legale, transparente şi nediscriminatorii, ce asigură o utilizare eficientă a fondurilor, au furnizat angajaţilor Serviciului Achiziţii din cadrul unităţii sanitare menţionate, oferte de preţ supraevaluate, întocmite în numele societăţilor administrate, precum şi oferte privind aceleaşi produse întocmite în numele altor societăţi, cu preţ stabilit în mod intenţionat ca fiind mai mare decât cel propus de societăţile administrate de aceştia”, au transmis procurorii.

Potrivit acestora, cunoscând aceste împrejurări, Faur Elena a atribuit contractele de achiziţie lucrări sau produse doar societăţilor „agreate”, administrate de inculpaţii menţionaţi mai sus, deşi preţurile practicate de acestea erau mult mai mari decât cele practicate de alţi operatori economici.

”În acest sens, este de menţionat faptul că în urma comparării preţurilor cu care produsele au fost comercializate către spital, cu preţurile la care aceste societăţi au achiziţionat, ele însele, produsele, a rezultat o supraevaluare a acestora cu 200% până la 1.100%. În acelaşi context, inculpatul Popescu Claudiu Cristian Alexandru în calitate de Şef al Serviciului Administrativ şi de preşedinte al comisiei de recepţie a serviciilor prestate în baza a opt contracte încheiate de Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia” cu societatea SC Trendy Alien SRL, a semnat procesele-verbale de recepţie atestând, contrar adevărului, că serviciile au fost prestate, iar prestatorul şi-a îndeplinit obligaţiile asumate”, mai spun procurorii.

Porivit acestora, inculpatul a determinat şi pe ceilalţi membri ai aceleiaşi comisii de recepţie, să semneze procesele-verbale de recepţie menţionate.

Prin aceste demersuri a fost produs unităţii medicale un prejudiciu de 4.855.474 lei, ce constituie totodată un folos necuvenit pentru firmele beneficiare al contractelor. Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia” a comunicat că se constituie parte civilă. 

În cauză s-a dispus instituirea  sechestrului  asigurator, asupra unor imobile ce aparţin inculpaţilor Faur Elena, Ştefu Camelia, Grigore Ion şi Tacu Nicolae. De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra sumelor aflate în prezent sau care vor intra în viitor în conturile aparţinând inculpatelor SC Freemac Med SRL, SC Trendy Alien SRL, SC Frigoterm Eco Service SRL, SC Total Up Service SRL şi SC Sorel 99 SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În aceeaşi cauză, în data de 22 ianuarie 2019, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Gherache Mircea Emilian Emilian, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.