Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Cristea, afirmă, la RFI România, că Bruxelles-ul are o serie de instrumente de intervenţie pentru a răspunde încălcării principiilor statului de drept în România, spunând că "există procedura de infringement, există opţiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom folosi cu mare atenţie instrumentele pe care le avem la dispoziţie... există procedura de infringement, există opţiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo”, a declarat Cristea, cu referire la eventualele încălcări ale principiilor statului de drept de către autorităţile de la Bucureşti.

”Încercăm să ne uităm mai mult la fapte şi mai puţin la vorbe, asta este foarte important, dar suntem foarte îngrijoraţi”, a precizat ea.

”Mă aşteptam să apară aceste proteste ale magistraţilor, pentru că aceste ordonanţe se emit peste noapte, fără consultări publice cu părţile implicate, iar magistraţii simt că independenţa le este ameninţată”.

Cu privire la nou înfiinţata Secţie specială de investigare a magistraţilor, Cristea spune că apariţia acestei structuri, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia,  ridică mari semne de întrebare, iar ”primele sale acţiuni nu sunt de natură să ne liniştească”.

Referitor la ultimele acuzaţii venite dinspre partidele puterii, potrivit cărora rapoartele MCV ar folosi date ”măsluite”, Angela Cristea a subliniat că toate datele provin din surse publice, marea lor majoritate de la instituţiile statului român.

”Restul e manipulare... Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns”, a comentat ea.

Angela Cristeaa a ţinut să precizeze că ”până acum preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene a mers foarte bine”.

”România are o preşedinţie de succes, pentru că a reuşit să închidă 40 de dosare deosebit de grele, printre care cel referitor la drepturile de autor, directiva gazului, dosare cu adevărat complicate”, a spus ea.

Cu privire la viitoarele alegeri europene, Angela Cristea şi-a exprimat speranţa într-o prezenţă cât mai mare la vot şi a atras atenţia asupra pericolului campaniilor populiste: ”Sper ca cetăţenii să meargă la vot, este foarte important. Cui îi pasă de propria viaţă trebuie să meargă la vot! Va trebui să fim foarte atenţi la campaniile populiste, bazate pe minciuni sfruntate. Un exemplu ar fi cel din Ungaria, acolo unde acum se duce o campanie din care rezultă că UE fragilizează frontierele externe ale ţării! Asta e o minciună sfruntată! Ceea ce este alb e numit negru, e extrem de îngrijorător. Este exact ca în comunism, când alimentarele erau goale, iar la televizor se arăta ce bogăţie e în ţară”.

Totodată Cristea şi-a exprimat speranţa în partidele noi: ”La nivel european se constată un apetit al electoratului pentru partide noi. Din fericire la noi aceste partide noi sunt pro-europene”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.