Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, că dosarul "Mineriadei", care a ajuns spre judecare la instanţa supremă, ar putea dura cel puţin un an şi jumătate fără procedura de Cameră preliminară, având în vedere că sunt de audiat 1.500 de victime şi 600 de martori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Dacă nu am lua măsurile care se impun, da, ar exista riscul ca acest dosar să dureze foarte mult. Încercăm să facem tot ceea ce este omeneşte posibil că în limita spaţiului şi a numărului de persoane alocate actului de judecată ca un asemenea lucru să nu se întâmple. Justiţia nu este un SRL, este o autoritate a statului, iar statul trebuie să facă tot ceea ce este posibil pentru că activitatea de justiţie să se desfăşoare în condiţii decente. Şi asta, indiferent cât de mult ar fi iubiţi sau nu judecătorii de către autorităţi, ei trebuie să se gândească în primul rând la cetăţeanul care beneficiază de actul de justiţie”, a declarat Cristina Tracea, la sediul instanţei supreme. 
 
Întrebată cât ar putea să dureze procesul "Mineriadei", având în vedere numărul mare de părţi vătămate şi de martori care ar trebui audiaţi, Tarcea a spus că, după estimările sale, este total nerealist ca un asemenea dosar să treacă în 60 de zile de Camera preliminară. "Urmează procedura în şedinţ[ publică, audierea părţilor vătămate, sunt aproape 1.500 de părţi vătămate şi 600 de martori, cred că cel puţin un an, un an şi jumătate poate dura judecarea unui astfel de proces", a afirmat Tarcea.
 
Chestionată dacă există posibilitatea ca judecătorii care vor analiza acest dosar să se ocupe exclusiv de el, pentru o cât mai rapidă soluţionare, Tarcea a explicat că acest lucru este posibil după ce se urmează o anumită procedură. "În ipoteza în care completul de judecată este foarte aglomerat cu alte dosare, regulamentul de organizare a instanţelor ne dă posibilitatea ca acel complet să solicite pe o anumită perioadă de timp blocarea de la repartizarea aleatorie, special pentru a se dedica dosarelor mai compelxe, lucru care probabil se va întâmpla în cauza de faţă pentru că s-a mai apelat la acesta procedură şi în cazul altor dosare complexe", a mai arătat Tarcea.
 
Dosarul "Mineriadei", care are peste 400 de volume, a fost dus, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, documentele fiind depozitate pe hol, din cauza lipsei spaţiului. Preşedinta instanţei supreme, Cristina Tarcea, a reclamat că ICCJ nu are suficient spaţiu nici pentru depozitarea dosarelor, nici pentru repartizarea judecătorilor şi personalului auxiliar în sălile de judecată, spunând că a solicitat şi premierului, şi primarului general al Capitalei alocarea unui nou sediu, însă fără rezultat.
Vineri, la instanţa supremă a fost trimis şi dosarul Romgaz de la DIICOT, acesta având nu mai puţin de 1.100 de volume.
 
Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Român, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi Miron Cozma. Potrivit procurorilor, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990 autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţă Universităţii din Bucureşti, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.