Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) spune că dezaprobă poziţiile publice care emit concluzii înaintea finalizării anchetelor, care doar pun presiune pe organele abilitate să facă verificări şi să tragă concluzii argumentate. De asemenea, procurorii CSM spun că nu sunt de acord cu afirmaţiile reprezentanţilor societăţii civile din CSM, care afirmă că ar trebui începută urmărea penală in personam pentru magistraţii care ar fi implicaţi în posibila trucare a anchetelor penale în cazul DNA Ploieşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dezaprobăm poziţiile exprimate public care tind să emită concluzii înaintea finalizării procedurilor în curs. Astfel de poziţii sunt veritabile presiuni asupra organelor abilitate, singurele în măsură să desfăşoare verificări, într-un cadru legal, asupra tuturor imputaţiilor factuale şi să furnizeze concluzii motivate”, spun membrii secţiei pentru procurori din CSM.

Ei dezaprobă inclusiv poziţia reprezentanţilor societăţii civile din CSM, care au solicitat marţi începerea urmării penale in personam pentru magistraţii care ar fi implicaţi în posibila trucare a anchetelor penale în cazul DNA Ploieşti.

„Dezaprobăm poziţiile publice ale membrilor societăţii civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, referitoare la necesitatea îndeplinirii unor acte procesuale, apreciind că reprezintă forme de presiune şi imixtiune de neacceptat în activitatea magistraţilor învestiţi cu soluţionarea unor cauze penale aflate pe rol”, spun procurorii.

Membrii secţiei de procurori din CSM subliniază că „într-o societate democratică, respectarea competenţelor instituţionale este o valoare fundamentală” şi precizează că vor altepta clarificarea cazului.

Reprezentanţii societăţii civile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Romeu Chelariu şi Victor Alistar, solicită începerea urmării penale in personam pentru magistraţii care ar fi implicaţi în posibila trucare a anchetelor penale în cazul DNA Ploieşti. Ei cer Inspecţiei Judiciare să urgenteze definirea obiectivelor tematice pentru controalele de fond, care să abordeze respectarea obligaţiilor privind administrarea şi evaluarea probelor şi situaţia sesizărilor şi plângerilor privind abaterile din justiţie şi realizarea urgentă a unei analize privind vulnerablitatea e corupere a atribuţiilor judiciare.

„Pentru a evita posibilitatea de prejudiciere a probelor solicităm de urgenţă dispunerea măsurilor de continuare a urmăririi penale in personam pentru magistraţii implicaţi în trucarea anchetelor penale, conservarea probelor şi iniţierea măsurilor preventive cu privire la făptuitori. Cea mai grea lovitură dată independenţei justiţiei ar fi muşamalizarea acestui caz de gravă corupere a atribuţiilor judiciare, precum şi lipsa unor măsuri de corecţii de sistem, acest caz nefiind singular în justiţia română”, au transmis, marţi, reprezentanţii societăţii civile din CSM, referitor la cazul DNA Ploieşti.

Antena 3 a difuzat, duminică seară, o înregistrare cu fostul deputat PSD Vlad Cosma, care susţine că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea de la DNA Ploieşti ar fi încercat să facă dosare în baza unor "probe fabricate" pe numele unor politicieni şi oameni de afaceri, între care Sebastian Ghiţă. Vlad Cosma a susţinut, de asemenea, că şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, i-ar fi cerut să modifice documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar.

Şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, a susţinut luni o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de fabricare şi plantare de probe lansate de fostul deputat. Onea a spus că DNA Ploieşti nu a falsificat niciodată probe şi a respectat întotdeauna legea. Procurorul a afirmat că procurorii structurii pe care o conduce au fost avertizaţi de persoane din anturajul lui Vlad Cosma că va urma un atac, ceea ce s-a şi întâmplat, dar nu vor ceda presiunilor, chiar dacă acestea sunt din ce în ce mai agresive. Şeful DNA Ploieşti a precizat că chiar astăzi a solicitat Inspecţiei Judiciare (IJ) să facă verificări, fiind în joc reputaţia procurorilor.

Fostul deputat Vlad Cosma a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva a patru procurori de la DNA Ploieşti, printre care Lucian Onea şi Mircea Negulescu, pe care îi acuză de săvârşirea infracţiunilor de compromiterea intereselor justiţiei, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat. Conform România TV, în urma acestei plângeri, luni a fost înregistrat un dosar pe rolul Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului General. Şi Sebastian Ghiţă a ameninţat că va depune plângere penală împotriva DNA.

Marţi, Parchetul General a anunţat că Secţia de urmărire penală şi criminalistică face cercetări într-o cauză penală constituită ca urmare a înregistrării unei plângeri penale şi care vizează aspectele prezentate de către mass-media în legătură cu situaţia de la DNA Ploieşti.

Şi omul de afaceri Sebastian Ghiţă, urmărit în mai multe dosare penale şi aflat în Serbia, a avut duminică seară o intervenţie la Antena 3, unde a reluat afirmaţiile conform cărora avea o relaţie apropiată cu şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, susţinând că aceasta a fost la el acasă, la Ploieşti, "a venit la vie" şi a fost văzută de lăutari şi de chelneri. El a precizat că se va gândi cum poate dovedi relaţia pe care a avut-o cu Laura Codruţa Kovesi.

Luni seară, Sebastian Ghiţă a avut o nouă intervenţie, la România TV, în care i-a adus acuzaţii şefului DNA Ploieşti, Lucian Onea, şi a comentat declaraţiile făcute de acesta la conferinţa de presă organizată în urma acuzaţiilor aduse de fostul deputat PSD Vlad Cosma. Ghiţă a susţinut că denunţul din dosarul în care este cercetat alături de Victor Ponta este un fals şi că a început proceduri pentru a le prezenta judecătorilor sârbi "adevărul despre acele probe fabricate", pe baza cărora a primit mandat de arestare şi cerere de extrădare. "Parchetul General va trebui să ne probeze. Nu mai au loc de întors. Orice putere ca a lui Kovesi e efemeră. Cum de nu aţi arestat-o pe Kovesi? I-aţi fost complici! Nu au scăpare cei de la Parchetul General!", a spus Sebastian Ghiţă.

Miercuri, ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a solicitat DNA revocarea detaşării din funcţie a celor doi poliţişti care apar în înregistrările făcute publice de fostul deputat Vlad Cosma, comisarul şef de poliţie Mihai Iordache şi comisarul şef de poliţie Gabriela Florea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.