Secţia pentru procurori a CSM discută luni, de la ora 11:00, cererea ministrului Justiţiei Tudorel Toader de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Singurul punct de pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Secţiei pentru procurori este "Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de revocare din funcţie a domnului procuror general Augustin Lazăr".

Augustin Lazăr va trebui să răspundă, în faţa Secţiei pentru procurori, celor 20 de puncte din raportul în baza căruia i s-a cerut revocarea, după care va fi emis un aviz. În cazul şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, avizul a fost negativ, ceea ce nu l-a împiedicat pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader să trimită mai departe, preşedintelui Klaus Iohannis, propunerea de revocare a acesteia.

Şedinţa se desfăşoară cu o zi înainte ca la Curtea de Apel Alba să aibă loc primul termen în dosarul în care Augustin Lazăr cere suspendarea proceduriii de revocare. 

De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat, în 24 octombrie, procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.

”Concluzia generală a prezentului raport este aceea a necesităţii de revenire la normalitate. Normalitatea înseamnă cunoaşterea şi respectarea competenţelor constituţionale, legale şi în acelaşi timp, o interpretare şi aplicare a legii în baza principiului loialităţii constituţionale. O normă juridică se interpretează în sensul legii fundamentale, în sensul funcţionării autorităţilor, indiferent de rangul pe care îl au. Prin urmare, consider că actele şi faptele enumerate, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea mangerială a lui Augustin Lazăr contravine legalităţii. Nu se mai poate susţine exercitarea de către domnia sa a funcţiei de procuror general. A deturnat activitatea Ministerul Public de la rolul său constituţional”, a susţinut ministrul Justiţiei.

Însă cea mai gravă acuzaţie la adresa lui Lazăr a fost aceea legată de dosarul său de candidatură, ulterior, MJ transmiţând că au fost identificate "probleme" în procedura de numire, respectiv că în dosarul de numire de la Ministerul Justiţiei s-a identificat o ordonanţă de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului municipiului Sibiu de la acea dată, Klaus Iohannis. 

Consiliul Superior al Magistraturii (CMS) a transmis însă procurorului general Augustin Lazăr, la solicitarea acestuia, că în dosarul său de numire în funcţie nu a fost găsită vreo rezoluţie de clasare vizându-l pe preşedintele Klaus Iohannis. 

După ce s-a dovedit că ordonanţa de clasare fusese semnată de Cristian Lazăr, procurorul general a explicat prezenţa documentului în dosarul  său de candidatură pentru postul de procuror general, spunând că este o eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Efectuând copii după documente redactate de A. Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanţa emisă de procurorul şef adjunct de secţie Cristian A. Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie",  susţinut el. 

În scandal a intervenit şi procurorul Cristian Lazăr, cel care a semnat ordonanţa de clasare în dosarul care îl viza pe preşedintele Klaus Iohannis, spunândcă nu are nicio legătură de rudenie cu Augustin Lazăr şi că ordonanţa de clasare ar fi putut ajunge la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în condiţiile în care speţa a fost disjunsă iar noul dosar, care viza alte două persoane, urma să fie anchetat de această unitate de parchet.

Ce spune preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat demersul lui Toader în repetate rânduri, exprimându-şi constant aprecierea faţă de activitatea lui Lazăr

- "Le voi analiza cu mare atenţie şi în lumina acestor recomandări", este cea mai recentă declaraţie a preşedintelui cu privire la numire Adinei Florea la conducerea DNA şi la cererea de revocare a lui Lazăr, imediat după rezoluţia PE privind statul de drept în România şi după raportul MCV.

- „Am o opinie şi o voi face cunoscută la momentul potrivit. Astăzi încă nu m-aş referi la aceste speţe. Însă în ansamblu se conturează o abordare pe lângă lege a acestui ministru al Justiţiei. Şi în privinţa cererii de revocare, şi în privinţa celei de numire”, a declarat şeful statului.

- El a mai spus despre Augustin Lazăr că face o treabă bună, iar solicitarea de revocare a sa din funcţie este una total greşită.

„În ceea ce priveşte revocarea procurorului general, un demers aiuritor al acestui ministru şi cu corolarul la fel de aiuritor, poveşti, manipulări publice, penibilă fază. Penibilă fază. (...) Iar despre speţa revocării am mai vorbit, procurorul general face o treabă bună, mi se pare total greşită această solicitare, greşită din punct de vedere politic, iar legal, voi scrie ceva atunci. Aici clar, foarte clar, ne aflăm într-o zonă în care infractorii încearcă să acapareze justiţia. Şi pe cine nu vor putea acapara sau unde văd ei că nu au şanse, vor să-i îndepărteze”, a explicat Iohannis.

Ce spune ministrul Justiţiei

La rândul său, ministrul Justiţiei a anunţat, în diverse moduri, uneori ironic, că îşi menţine punctul de vedere pe acest subiect şi că va acţiona în consecinţă

- Întrebat de jurnalişti dacă a discutat cu Klaus Iohannis după ce a trimis propunerea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, Tudorel Toader declara: "Am tot discutat, graţie intermedierii dumneavoastră, adică prin media. Acuma eu nu vreau să fac un inventar al spuselor celui care ocupă cea mai mare demnitate din stat, nu vreau să fac un inventar al faptului că o dată cererea de revocare nu era oportună din punct de vedere politic, altă dată nu era oportună, altă dată cererea era neadecvată, acuma este politică, adică tot felul de calificări dintr-o perspectivă personală şi în limita... în limitele domniei sale. Permiteţi să nu fac comentarii, doar am făcut o rememorare a celor spuse", a afirmat Toader.

Reacţii politice privind revocarea lui Lazăr

- Liderul PSD Liviu Dragnea spune că îl susţine în continuare pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, inclusiv în ceea ce priveşte revocarea procurorului general, Augustin Lazăr, procedura care, spune Dragnea, trebuie dusă la capăt. 

„Eu îl susţin”, a spus Dragnea, întrebat de jurnalişti despre Tudorel Toader.

Întrebat de asemenea dacă procedura de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, ar trebui dusă la capăt, Dragnea a spus că da, pentru că lucrurile prezentate de ministrul Justiţiei sunt grave.

- Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan declară că PNL solicită ministrului Justiţiei anularea procesului de revocare a procurorului general, întrucât ”procedura este lovită de nulitate, ca urmare a minciunii şi erorii grosolane făcute de ministru în demararea procesului”.

”Propunerea de revocare a procurorului general nu este altceva decât un demers politic de represiune, nu doar împotriva Procurorului General, care este şeful Ministerului Public, dar şi împotriva întregului sistem judiciar. Este o revocare politică declanşată împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneţia, care s-a pronunţat pe legile justitiei, inclusiv pe procedura de revocare, la solicitarea PNL”, afirmă Turcan.

- Fostul preşedinte Traian Băsescu îi transmite ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, un mesaj, spunându-i că ”e groasă”, pentru că a încurcat Lazării şi că nu există decât două soluţii: ori scuze publice cu recunoaşterea erorii, ori demisia şi că de revocarea procurorului general nici nu mai poate fi vorba.

”Tudorel Toader! Domnule profesor, e groasă omule. Ai încurcat Lazării. Ţi-ai scufundat singur propriul raport de revocare a procurorului general”, scrie Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Traian Băsescu susţine că ”pentru tărăboiul stârnit n-au mai rămas decât două soluţii: ori scuze publice cu recunoaşterea erorii, ori demisia”. 

Fostul preşedinte precizează că ”despre revocarea lui Augustin Lazăr nici nu mai poate fi vorba”, iar ”profesorul de gimnaziu Iohannis o să-i dea cu raportul în cap rectorului, profesor universitar, doctor şi veneţian Tudorel Toader până când îl retrogradează la gradul de învăţător stagiar”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.