Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) le-a exclus din magistratură pe două judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, după ce ar fi ”dispus arestarea preventivă a unei persoane, în afara unui cadru prescris de lege”, ar fi invalidat acte administrative asupra cărora nu erau competente să ne pronunţe şi ar fi amânat cauzele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis, în şedinţa de joi, excluderea din magistratură a judecătoarelor Daniela Panioglu şi Alina-Nadia Guluţanu din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, ca urmare a săvârşirii de către acestea a abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza I (3 fapte), art. 99 lit. h) teza I (o faptă – multiple acte materiale), art. 99 lit. o) (o faptă) art. 99 lit. r) (câte o faptă - multiple acte materiale) din Legea nr. 303/2004, republicată cu modificările şi completările ulterioare, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentaţii Secţiei.

Potrivit sursei citate, cele două judecătoare ”au dispus arestarea preventivă a unei persoane, în afara unui cadru prescris de lege, pe parcursul deliberării asupra fondului cauzei în apel şi atribuind caracter de indiciu exclusiv sesizării persoanei vătămate, a cărei solicitare viza doar urgentarea pronunţării unei hotărâri definitive, pronunţare care fusese amânată pe o durată de 3 luni de la data dezbaterilor”.

De asemenea, cu ocazia soluţionării unei cereri de recuzare, au invalidat acte administrative cu privire la care nu aveau nicio competenţă de a se pronunţa, creând reguli de drept proprii şi au împiedicat repartizarea aleatorie a cauzei, cu consecinţa tergiversării soluţionării acesteia şi a accentuării riscului prescripţiei răspunderii penale, susţine Secţia pentru judecători în materie disciplinară.

Judecătoarele ”au stabilit săvârşirea de către terţe persoane (procurori) a unor infracţiuni, într-o cauză care nu-i privea pe aceştia, cu încălcarea tuturor regulilor care guvernează procesul penal” şi ”au încălcat în mod repetat dispoziţiile privind redactarea în termenul legal a hotărârilor pronunţate (inclusiv în cazul unor hotărâri pronunţate în materia măsurilor preventive sau în alte cauze cu caracter urgent, depăşirile înregistrate fiind mai mari de un an)”, mai arată sursa citată.

”În ceea ce o priveşte pe doamna judecător Panioglu Daniela s-a reţinut şi faptul că, deşi a beneficiat de o degrevare parţială de activitate încă din anul 2014, astfel că nu i se repartizau cauze spre soluţionare, a tergiversat soluţionarea unui dosar penal, pe care îl instrumenta din anul 2013, amânând, pentru motive care nu au legătură cu soluţionarea conflictului de drept în cauză, dezbaterile pentru o durată de 6 luni şi pronunţarea pentru o durată de 13 luni, dosarul nefiind soluţionat nici în prezent. În acelaşi timp, deşi avea completul de judecată blocat de la repartizarea de cauze noi, doamna judecător a avut în mod constant o practică de a amâna succesiv pronunţarea în dosarele care îi reveneau spre soluţionare, cu depăşirea duratei maxime prevăzute de lege, în unele cazuri amânarea pronunţării fiind dispusă pentru intervale de timp mai mari de 8 luni, deşi părţile au formulat cereri repetate de urgentare a pronunţării hotărârii (de exemplu, în unele cauze, pronunţarea a fost amânată succesiv de la data de 26.03.2021 la data de 03.11.2021)”, mai scrie în comunicat.

În unele situaţii, amânarea pronunţării dispusă în aceste cauze a fost urmată de repunerea pe rol a dosarelor, după o amânare a pronunţării de 6 luni.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs.

”Menţionăm că, anterior, cu privire la doamna judecător Panioglu Daniela s-au reţinut de mai multe ori încălcări ale Codului deontologic şi a mai fost sancţionată disciplinar, prin hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din anul 2018, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute la art. 99 lit. c) din Legea nr. 303/2004, constând în adoptarea unui comportament inadecvat faţă de colegul de complet, aceasta urlând, ţipând şi aruncându-i cu un dosar în cap în timpul deliberării”, menţionează Secţia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.