Secretarul de stat din Ministerul Justiţiei George Cătălin Şerban a participat, joi, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, sesiunea Justiţie, desfăşurată la Luxemburg, printre temele de discuţie fiind răspunsul sistemului judiciar şi combaterea impunităţii în contextul crimelor legate de războiul din Ucraina, dar şi evoluţiile la nivelul Parchetului European.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Justiţiei, această primă reuniune a Consiliului JAI organizată în mandatul Preşedinţiei Cehe a Consiliului UE a inclus în agendă teme de discuţie de natură legislativă, dar şi nelegislativă: protecţia mediului prin intermediul dreptului penal; răspunsul sistemului judiciar şi combaterea impunităţii în contextul crimelor săvârşite în legătură cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei; dezbaterea sectorială specifică domeniului justiţiei în contextul orizontal al statului de drept; ultimele evoluţii la nivelul Parchetului European (EPPO); garantarea drepturilor fundamentale în perioadele de criză.

Astfel, miniştrii au luat notă de progresele negocierilor, la nivel tehnic, cu privire la Propunerea de Directivă privind protecţia mediului prin intermediul dreptului penal şi de înlocuire a Directivei 2008/99/CE (Directiva mediu), obiectivul Preşedinţiei Cehe fiind acela de a obţine un compromis asupra textului la Consiliul JAI din 9 decembrie.

”Dezbaterea referitoare la răspunsul sistemului judiciar şi combaterea impunităţii în legătură cu crimele comise în agresiunea Rusiei în Ucraina a oferit oportunitatea unei actualizări cu privire la demersurile de la nivelul internaţional, UE şi al statelor membre în acest domeniu. În cadrul dezbaterii, secretarul de stat George Cătălin Şerban a subliniat contribuţia demersurilor României pe diferitele paliere de răspuns la nivel internaţional (intervenţia în procedurile iniţiate de Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie), european (intervenţia în favoarea Ucrainei în cauza introdusă la CEDO împotriva Federaţiei Ruse) şi naţional (investigarea posibilelor crime împotriva umanităţii de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare). Un demers foarte important anunţat şi salutat în cadrul dezbaterilor, inclusiv de către Comisia Europeană, este acela al alăturării României la Echipa Comună de Anchetă (JIT) privind infracţiuni de război şi infracţiuni contra umanităţii, acordul fiind semnat astăzi, la Haga, de procurorul general al României”, a arătat MJ.

Conform sursei citate, s-a discutat şi despre formarea judiciară şi impactul acesteia asupra accesului la justiţie.

În intervenţia sa, secretarul de stat George Cătălin Şerban a evidenţiat poziţia constantă a României potrivit căreia respectarea statului de drept este o condiţie esenţială a încrederii reciproce dintre statele membre şi a aplicării eficiente a dreptului UE, practicienii din domeniul justiţiei trebuind să beneficieze de o formare adecvată în acest domeniu. A mai subliniat că aceasta reprezintă o cerinţă utilă şi pentru practicienii din ţările candidate şi potenţial candidate. În cadrul prezentării măsurilor de la nivel naţional pentru a monitoriza participarea la formarea judiciară şi pentru a evalua impactul şi eficacitatea acesteia, secretarul de stat a accentuat că, în practica Institutului Naţional al Magistraturii, nu au fost percepute tensiuni între obligaţia de a participa la formare şi independenţa judecătorilor, formarea profesională adecvată constituind în fapt o premisă a independenţei magistraţilor.

La prezentarea ultimelor evoluţii la nivelul Parchetului European (EPPO) a fost prezent şi procurorul-şef european. În cadrul reuniunii a fost abordată şi tema lansată de comisarul Reynders şi procurorul-şef european referitoare la posibilităţile de includere în competenţa EPPO a încălcărilor măsurilor restrictive UE (sancţiunilor). Secretarul de stat George Cătălin Şerban a reiterat poziţia constantă a României de susţinere a demersurilor de consolidare a EPPO, inclusiv prin extinderea competenţelor acestuia.

Totodată, garantarea drepturilor fundamentale în perioadele de criză a constituit tema schimbului de opinii cu Directorul Agenţiei UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA), derulat în cadrul dejunului de lucru. Experienţa crizelor recente, precum pandemia COVID-19, a demonstrat capacitatea UE şi a SM de a se adapta la provocările privind respectarea drepturilor fundamentale.

Următoarea reuniune a Consiliului JAI, sesiunea miniştrilor de justiţie, va avea loc în 9 decembrie, la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.