Procurorii au instituit, în dosarul Rompetrol 2, sechestru asigurător pe bunuri şi acţiuni ale Kaz Munay Gas International, Oilfield Exploration Solutions şi Rompetrol Rafinare, precum şi pe conturi bancare deschise pe numele a patru persoane, până la suma totală de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari şi aproape 35 de milioane de euro, a anunţat luni DIICOT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin ordonanţa emisă în 6 mai, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au dispus instituirea sechestrului asigurător, în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni şi a confiscării speciale, până la concurenţa sumelor de  1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari şi 34.941.924 de euro, asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de patru suspecţi, cât şi asupra bunurilor mobile şi imobile ale Kaz Munay Gas International NV (fostă Rompetrol Group NV), SC Oilfield Exploration Business Solutions SA (fostă SC Rompetrol SA) şi SC Rompetrol Rafinare SA, în calitate de părţi responsabile civilmente.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pe acţiuni ale celor trei companii la societăţi comerciale din România, precum şi pe sumele provenite din salarii şi pe conturile bancare deschise de cele patru persoane, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT transmis luni.

Procurorii DIICOT au dispus, în 22 aprilie, schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 14 suspecţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală şi complicitate la aceste fapte, precum şi spălare de bani.

De asemenea, cei 14 suspecţi sunt urmăriţi penal şi pentru manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare  “care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare, care menţin prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informaţiei privilegiate”.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus introducerea în cauză ca părţi responsabile civilmente a Kaz Munay Gas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, a precizat DIICOT.

Potrivit procurorilor, în 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfăşurarea unor ample activităţi infracţionale în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de privatizare, folosirea şi însuşirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidenţierea în actele contabile ale societăţilor pe care le controlau a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultaţi din activităţile infracţionale şi externalizarea fondurilor astfel obţinute din activităţile infracţionale.

Anchetatorii susţin că grupul infracţional a urmărit dispariţia creanţelor statului din evidenţa contabilităţii publice (creanţele Libia şi Turkmenistan) delapidarea sumelor cuvenite bugetului de stat şi însuşirea acestora de către persoane care făceau parte din grupul Rompetrol, în acest sens fiind adoptată în 2003 şi o OUG prin care obligaţiile bugetare restante ale Rompetrol Rafinare, în valoare de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice.

DIICOT a precizat că la grupul infracţional au aderat ulterior sau l-au sprijinit şi alte persoane, care prin exercitarea cu rea-credinţă sau defectuoasă a atribuţiilor de serviciu au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost iniţiat şi constituit grupul infracţional.

Membrii grupului sunt suspectaţi de delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activităţilor de prelucrare, respectiv vânzare a produselor finite şi a produselor derivate purtătoare de acciză, neplata obligaţiilor fiscale în întregime sau în parte prin  nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor către bugetul de stat sub diferite forme, însuşirea, traficarea  şi folosirea în interesul personal al membrilor grupului infracţional sau al entităţilor juridice ce au făcut sau fac parte din grupul Rompetrol a acestor sume de bani, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că procurorii DIICOT pun, luni, sechestru asigurător în dosarul Rompetrol 2, în care prejudiciul este de sute de milioane de euro, disjuns din cel în care au fost deja condamnate 12 persoane şi în care a fost judecat şi Dinu Patriciu.

De asemenea, în zilele următoare, procurorii vor chema la DIICOT mai multe persoane, pentru audieri, iar unele dintre acestea, cercetate deja în cauză, pentru a li se aduce la cunoştinţă extinderea urmăririi penale.

Printre persoanele vizate în anchetă sunt Sorin Marin, primul partener al lui Dinu Patriciu de la preluarea Petromidia, Alexandru Nicolcioiu, fost director general al Petromidia şi fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Rompetrol Rafinare, în prezent  şef al diviziei de Rafinare şi Petrochimiei în KMG (fostul Rompetrol Grup), Eric Florin Chiş, fost vicepreşedinte al grupului Rompetrol şi fost acţionar, şi Adrian Volintiru, fost preşedinte al AVAS în perioada noiembrie 2012 - noiembrie 2013, fost secretar de stat în Ministerul Economiei. şi fost director financiar al Rompetrol.

Reprezentanţii companiei de stat din Kazahstan, Kaz Munay Gas, Oilfield Business Solutions şi SC Rompetrol Rafinare SA au fost citaţi marţi, de la ora 9.30, la sediul DIICOT pentru a fi audiaţi, au precizat, pentru News.ro, sursele citate.

De asemenea, în anchetă sunt vizaţi şi foşti funcţionari care l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu să preia fraudulos Petromidia. 

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara, în martie, la Digi 24, că dosarul Rompetrol are 3.100 de volume, ocupă tot subsolul sediului instituţiei, iar în aproximativ o lună se va face o schimbare de încadrare juridică, precum şi o extindere a acuzaţiilor.

În dosarul iniţial Rompetrol, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în octombrie 2014, pe fostul senator Sorin Roşca Stănescu, la doi ani şi patru luni de închisoare, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş. la doi ani şi opt luni de închisoare, în ambele cazuri pedepsele fiind dispuse cu executare.

Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat atunci la un an de închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi la doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat iar în urma contopirii pedepselor, a primit doi ani şi patru luni de închisoare în vreme ce fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a primit doi ani de închisoare pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi doi ani pentru constituire a unui grup infracţional organizat, pentru ca în final acesta să execute doi ani şi opt luni.

În cazul omului de afaceri Dinu Patriciu judecătorii Curţii au încetat procesul penal, ca urmare a decesului acestuia şi au lăsat nesoluţionată partea civilă legată de acesta.

În 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în acest caz pentru mai multe infracţiuni, printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Tribunalul i-a achitat atunci şi pe ceilalţi 12 inculpaţi - Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş, Elena Albu, Gabriela Anghelache şi Mihaela Popovici.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG în 2007. În România, grupul administrează două rafinării, iar la nivel european şi în regiunea Mării Negre deţine şi operează o importantă reţea de staţii distribuţie carburanţi. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.