Şapte membri ai Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor şi doi evaluatori sunt urmăriţi penal în noul dosar ANRP privind un teren din Capitală, supraevaluat de trei ori, prejudiciul în acest caz fiind de şase milioane de lei, anunţă DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale pentru abuz în serviciu faţă de suspecţii: Ingrid Zaarour, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, Ingrid Popa - Mocanu, Virgil Remus Baciu, Remus Mihnea Iuoraş, Gabor Atilla Marko, Theodor Nicolescu şi Cătălin Canagiu, foşti membri ai comisiei.

De asemenea, sunt urmăriţi penal evaluatorii Gheorghe Vişoiu şi Doina Tudose, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Cei şapte membri ai Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor aunt acuzaţi că, în 14 octombrie 2008, au aprobat, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, raportul de evaluare întocmit de Doina Tudose, pentru un teren care a făcut obiectul unui dosar de despăgubire, deşi se impunea trimiterea dosarului spre reevaluare.

"Terenul în suprafaţă de 1.250 de metri pătraţi a fost evaluat la valoarea de 9.492.800 lei (2.638.800 euro la cursul de schimb de la acea dată), de trei ori mai mult decât valoarea reală a terenului. A reieşit că terenul a fost supraevaluat cu 6.120.237 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna statului", spun procurorii, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Anchetatorii precizează că raportul de evaluare a fost avizat de Gheorghe Vişoiu, evaluator în cadrul ANRP.

Preşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi evaluatorul ANRP aveau obligaţia să verifice dacă raportul de evaluare întocmit de Doina Tudose "respectă Standardele Internaţionale de Evaluare în sensul de a folosi, drept comparabile, tranzacţii certe ale unor proprietăţi similare vândute şi nu oferte de vânzare speculative publicate on-line", mai arată procurorii.

Ei precizează că membrii comisiei şi evaluatorul ANRP au acceptat şi au aprobat acordarea de despăgubiri pe baza unui raport de evaluare în care valoarea de piaţă a fost denaturată.

Anchetatorii mai spun că suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, precizând că Gabor Atilla Marko este cercetat în lipsă, faţă de el fiind emis un mandat de urmărire internaţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.