Autorităţile judiciare au destructurat o reţea de trafic de migranţi care, încă din 2019, au introdus în România peste 180 de persoane. Fiecare migrant era dispus să plătească între 8.000 şi 13.000 de euro. În urma acţiunii, 21 de persoane au fost arestate preventiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 17 ianuarie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, împreună cu poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial  al Poliţiei de Frontieră Giurgiu – Sectorul Poliţiei de Frontieră Calafat, împreună cu un procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Craiova, au desfăşurat, în judeţul Dolj, o acţiune pe linia combaterii migraţiei ilegale. Astfel, au fost puse în executare 17 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţul Dolj, fiind emise şi 21 de mandate de aducere, unul dintre acestea pe numele unui cetăţean bulgar, aflat pe teritoriul României”, au transmis, joi, IGPR şi DIICOT.

Sursele citate au precizat că, în urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 4 autovehicule, 38.100 de lei, 22.465 de euro, un pistol de calibru 9 mm, un revolver cu muniţia aferentă, staţii de emisie-recepţie, medii de stocare şi sisteme informatice.

”Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2019, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, format din cetăţeni români şi bulgari, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi şi complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, în vederea obţinerii, în mod facil, a unor sume importante de bani, grup care ar fi acţionat până în prezent. Membrii grupului infracţional organizat ar fi desfăşurat activităţi de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, transferare şi adăpostire a mai multor migranţi, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, prin mijloace care au pus în pericol viaţa, integritatea ori sănătatea migranţilor (trecerea frontierei româno-bulgare cu ambarcaţiuni nesigure; abandonarea unor grupuri de migranţi în zone greu accesibile şi în condiţii meteorologice defavorabile; transportarea migranţilor în condiţii improprii – în portbagaj, într-un număr mare în spaţii înguste şi improprii transportului de persoane)”, au mai transmis autorităţile judiciare.

Potrivit acestora, membrii grupului infracţional organizat ar fi îndrumat/călăuzit şi transportat ilegal, până la frontiera Bulgariei cu România, migranţii, care ar fi fost ajutaţi să traverseze fluviul Dunărea cu ambarcaţiuni, în zona de sud a judeţului Dolj, după care ar fi fost îmbarcaţi în tiruri sau autoturisme şi transportaţi până în zona Timişoarei.

”Migranţii ar fi fost dispuşi să plătească între 8.000 şi 13.000 de euro pentru a ajunge în state din Europa de vest (în special, Germania). În cursul cercetărilor, au fost documentate  8 transporturi, prin intermediul cărora membrii grupului ar fi introdus şi transportat ilegal, în România, aproximativ 182 de migranţi”, mai arată poliţiştii şi procurorii.

Ultimul transport a fost depistat la data de 13 ianuarie, când poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj şi Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat au oprit, în localitatea Bistreţ, un grup format din 21 de cetăţeni sirieni.

În urma cercetărilor efectuate şi a probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus reţinerea a 21 de persoane, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

Ulterior, Tribunalul Dolj a dispus luarea măsurii arestării preventive faţă de cele 21 de persoane.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.