Reprezentanţii societăţii civile în CSM spun că există receptivitate pentru o dezbatere deschisă şi transparentă despre modul în care parchetele gestionează infracţiunile împotriva persoanei, aşa cum au solicitat în 1 august, detaliile privind organizarea acesteia urmând să fie stabilite în septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) Victor Alistar şi Romeo Chelariu, se arată că, în urma apelului făcut de aceştia în 1 august, există receptivitate pentru această temă, luată în considerare cu seriozitate la nivelul tuturor membrilor Consiliului, şi care necesită demersuri de profunzime în sensul identificării unor soluţii care să elimine pe viitor disfuncţiile.

Conform sursei citate, dată fiind importanta tematicii, necesitatea de a colecta mai multe date (cum ar fi cele dispuse în şedinţa de marţi a Secţiei pentru procurori), perioada de concedii şi necesitatea ca toţi membrii Secţiei să poată participa la definirea cadrului întâlnirii, urmează  ca în cursul lunii septembrie să aibă loc o întâlnire informală pentru a se stabili: data, modalitatea şi tematicile ce se vor analiza în cadrul acestui mecanism de dialog.

"Printre tematicile pe care membrii CSM reprezentanţi ai societăţii civile le vor propune spre abordare sunt: Identificarea statistică a cauzelor privind infracţiuni contra persoanei, precum şi a duratei de soluţionare a acestor tipuri de cauze; Propuneri pentru prioritizarea unor tematici în programul de formare continuă pentru magistraţi, în care să fie prezentate bune practici (atât din ţară cât şi din străinătate) în materia tehnicilor operative de investigare a acestor tipuri de fapte; Nevoi de îmbunătăţire a cadrului de cooperare interinstituţională pentru a creşte eficacitatea statului în combaterea infracţiunilor contra vieţii, integrităţii fizice şi alte fapte contra persoanei; Nevoi de îmbunătăţire a cadrului normativ, dar şi alte propuneri ce se vor desprinde în cadrul discuţiilor", se arată în comunicat.

Reprezentanţii societăţii civile în CSM îşi exprimă încrederea că "numai prin dialog constructiv, profesionist şi permanent se pot găsi soluţiile pentru a garanta eficacitatea sistemului judiciar în a-şi îndeplini misiunea în raport şi la standardele aşteptărilor legitime ale societăţii". 

Membrii societăţii civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Alistar şi Romeo Chelariu, au solicitat, în 1 august, convocarea de urgenţă a Secţiei pentru procurori pentru a avea loc o dezbatere deschisă şi transparentă despre modul în care parchetele gestionează infracţiunile împotriva persoanei. Cei doi susţineau că ar trebui să participe la discuţii mai multe organizaţii, dar şi procurorul general şi ministrul Justiţiei.

”Membrii aleşi ai CSM, reprezentanţi ai societăţii civile solicită domnului vicepreşedinte procuror Nicolae Solomon să convoace de urgenţă Secţia pentru procurori a CSM pentru a discuta modul în care parchetele gestionează infracţiunile împotriva persoanei, la care să participe şi membrii de drept, respectiv Procurorul General şi Ministrul Justiţiei, sub autoritatea căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea. Solicitarea vizează discutarea aspectelor de management şi eficacitate în gestiunea funcţiilor judiciare, responsabilităţile şi măsurile de urmat, astfel încât să se poată garanta efectiv siguranţa cetăţeanului printr-o conduită profesională ireproşabilă a lucrătorilor din cadrul parchetelor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de membrii societăţii civile din cadrul CSM.

Aceştia solicitau ca la şedinţă să fie invitate organizaţiile neguvernamentale în domeniul apărării drepturilor omului, a victimelor infracţiunilor şi cele pentru apărarea drepturilor copilului precum şi reprezentanţii mass-media acreditată, iar şedinţa să fie difuzată în direct pe pagina Consiliului.

”Ne exprimăm speranţa că discuţiile vor fi grevate de asumare a disfuncţiilor din sistem, astfel încât de la această asumare să se poată corecta ineficienţa şi ineficacitatea structurilor judiciare şi că se vor evita abordările de dezvinovăţire sau de indicare a unor piste false ca si cauze ale acestor disfuncţii”, au mai transmis Victor Alistar şi Romeo Chelariu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.