Reprezentanţii partidului REPER susţin că proiectele de legi ale Justiţiei adoptate, miercuri, de către Executiv reprezintă „feudalizarea sistemului judiciar”. „Odată intrate în vigoare, întregul sistem se va baza pe loialitatea fiecărui judecător sau procuror faţă de superiorul ierarhic direct, de a cărui voinţă va depinde în mod exclusiv viitoarea sa carieră. Vârful ierarhiei, reprezentat de Procurorul General, Preşedintele CSM, Preşedintele ÎCCJ sau ministrul Justiţiei, este fie controlat în mod direct de către politic, fie aliniat indirect voinţei politicului”, mai arată comunicatul de presă al formaţiunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Ignorând statul de drept, interesul României şi apartenenţa ei europeană, descalificându-ne ca stat membru UE, ministrul Predoiu a ocolit ”abil” solicitările Comisiei Europene şi ale celorlalte organisme internaţionale care monitorizează evoluţia justiţiei din România.  Un om al unui sistem care îşi apără doar propriile lui interese şi care nu are ca prioritate interesul public nu va putea niciodată însănătoşi sau reforma justiţia românească.  Rămâne în sarcina Parlamentului să modifice radical aceste proiecte. Conştienţi că majoritatea parlamentară are înclinaţia de a fi un simplu executant al deciziilor Guvernului, parlamentarii REPER solicită ferm atât parlamentarilor puterii, cât şi celor ai opoziţiei, responsabilitatea pentru interesul României, respect pentru statul de drept şi asumarea parlamentarismului”, conform sursei citate.
 
REPER precizează că este nevoie de legi care să asigure pe deplin independenţa justiţiei, conform standardelor europene şi astfel propune, printre altele, următoarele:
 
- Asigurarea independenţei DNA şi DIICOT, inclusiv în raport cu Parchetul General, atât din punct de vedere administrativ, cât şi din punct de vedere operaţional;
 
- Promovarea judecătorilor şi procurorilor pe criterii de competenţă şi performanţă, în baza unor evaluări scrise, realizate de către Institutul Naţional al Magistraturii, şi nu doar a interviurilor cu magistraţii de la un nivel ierarhic superior;
- Păstrarea termenului de doi ani de pregătire în cadrul INM şi implementarea unui plan de şcolarizare care să asigure eliminarea deficitului de peste 1.000 de magistraţi din sistem;
 
- Reanalizarea dispoziţiilor privind posibilitatea magistraţilor de pensionare după un stagiu limitat, precum şi a modului de calcul a pensiilor acestora, asigurând deopotrivă motivaţia pentru magistraţii competenţi, dar şi echitate în cadrul sistemului public de pensii;
 
- Posibilitatea alegerii membrilor CSM de către toţi magistraţii, cu un drept egal de vot, astfel încât organul de conducere a magistraturii să fie unul pe deplin democratic;
 
- Asigurarea libertăţii de exprimare a magistraţilor şi eliminarea oricăror forme de presiune asupra lor, inclusiv prin Inspecţia Judiciară sau noua structură de urmărire penală a magistraţilor. 
 
- Stabilirea unui cadru clar şi previzibil pentru funcţionarea Poliţiei Judiciare în cadrul Ministerului Public.
 
„Justiţia este un pilon fundamental al echilibrului unui stat şi al dezvoltării sale. Cine o subminează şi o reduce la tăcere sapă la temelia statului şi a siguranţei fiecărui om în parte din România”, conchide sursa menţionată.
 
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat, miercuri, după adoptarea de către Executiv a legilor justiţiei, că aceste proiecte de legi reprezintă un obiectiv important în cadrul MCV, cu Comisia Europeană, obiectiv care este restant de mai mulţi ani de zile, iar prin adoptarea lor, Guvernul şi apoi Parlamentul vor îndeplini un obiectiv cheie în ceea ce vom putea numi efortul de modificare şi modernizare a cadrului normativ adresat Justiţiei.
 
Liberalul a mai spus că eespinge categoric abordarea conform căreia în spatele unor soluţii s-ar afla intenţii malefice, sau de subminare a puterii parchetelor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.