Fostul ministru Relu Fenechiu, care în prezent execută o pedeapsă privativă de libertate primită în dosarul ”Transformatorul”, a recunoscut acuzaţiile de trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul acordării de contracte preferenţiale unei firme de software cu Ministerul Justiţiei şi SC Antibiotice Iaşi. DNA anunţă că Fenechiu a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care acceptă încadrarea juridică şi o pedeapsă de trei ani şi zece luni de închisoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Ploieşti a dispus sesizarea instanţei de judecată cu privire la faptul că fostul parlamentar Relu Fenechiu a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul în care este urmărit penal pentru trafic de influenţă, în formă continuată şi spălarea banilor, potrivit unui comunicat publicat vineri de DNA.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în perioada 2012-2014, Relu Fenechiu, la acea dată deputat, a pretins şi a primit de la o firmă de software,15 la sută din valoarea unor contracte cu Ministerul Justiţiei şi cu o firmă care produce medicamente şi la care acţionar majoritar este Ministerul Sănătăţii.

Surse judiciare au declarat că producătorul de medicamente este Antibiotice Iaşi.

Valoarea contractelor din care Fenechiu a primit 15 la sută este de 13.990.059 de lei fără TVA în cazul celui cu Ministerul Justiţiei şi 8.130.721 de lei, fără TVA în cazul celui cu Antibiotice Iaşi.

”Concret, sprijinul acordat de inculpatul Fenechiu Relu s-a materializat în intervenţia sa la funcţionari din Ministerul Justiţiei sau la persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cărora avea influenţă la acel moment. Pentru acest ‹‹ajutor››, inculpatul a primit de la reprezentanţii firmei de software, prin intermediul a două societăţi pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 de lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro)”, notează DNA în comunicatul citat.

Procurorii au stabilit de asemenea că, pentru a disimula provenienţa ilicită a banilor, parlamentarul i-a determinat pe reprezentanţii firmei de software să încheie cu firmele pe care el le controla mai multe contracte de prestări servicii, care în realitate nu au fost executate.

”În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Fenechiu Relu a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: trei ani şi zece luni închisoare şi interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunilor”, se mai arată în copmunicatul DNA.

În acest dosar procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Fenechiu, iar prin acordul încheiat s-a stabilit şi măsura confiscării echivalentului în lei al sumei de 901.526,38 de euro la data punerii în executare a hotărârii judecătoreşti.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Bucureşti. 

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu execută în acest moment o pedeapsă de cinci ani de închisoare, în dosarul ”Transformatorul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.