Raportul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe 2021 arată o scădere a volumului general de activitate cu peste şapte procente, dar şi o creştere a numărului de cazuri nou intrate anul trecut, cu aproape opt la sută comparativ cu 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
ÎCCJ a transmis, printr-un comunicat de presă, că în şedinţă de joi, Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a aprobat, în unanimitate, Raportul privind activitatea instanţei supreme în cursul anului 2021
 
“Sub aspect statistic, raportul evidenţiază o uşoară scădere a volumului general de activitate (-7,53%) până la un total de 24946 de cauze. Cu toate acestea, numărul cauzelor nou intrate a crescut în cursul anului 2021 cu 7,89% faţă de perioada de referinţă anterioară. Dintre acestea au fost soluţionate în cursul anului trecut 15527 de cauze, cu aproximativ 2200 de cauze mai mult decât numărul dosarelor nouînregistrate, reducându-se astfel stocul de dosare înregistrat în anii precedenţi (- 18,57% raportat la anul 2020; -35,66% prin raportare la anul 2019). Operativitatea s-a menţinut la un nivel ridicat la nivelul tuturor secţiilor, înregistrându-se totodată diminuarea numărului de hotărâri redactate peste termen”, se arată în comunicat.
 
ÎCCJ a menţionat că la Secţia de contencios administrativ şi fiscal volumul de activitate este de trei ori mai mare faţă de celelalte secţii ale instanţei supreme. 
 
“Situaţia rămâne deosebit de dificilă în special la nivelul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, care înregistrează un volum de activitate de aproximativ trei ori mai mare faţă de celelalte secţii ale instanţei supreme, însă inclusiv la nivelul acesteia a fost redus numărul motivărilor restante, iar trendul descrescător al duratei de soluţionare a cauzelor continuă (de la aproximativ 2 ani la nivelul anului 2019 la aproximativ 1 an şi 3-4 luni la nivelul anului de referinţă - 2021)”, a precizat sursa citată. 
 
Înalta Curte a menţionat că va continua derularea măsurilor administrative de stimulare a scăderii duratei de soluţionare a cauzelor şi a numărului redactărilor peste termen, care se impune a fi corelate şi cu preconizate modificări legislative, în special cu privire la reaşezarea competenţelor legale ale instanţei supreme, astfel încât activitatea sa să fie reorientată cu precădere în direcţia unificării jurisprudenţei şi a activităţilor specifice unei instanţe de casaţie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.