Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună consideră că modificările aduse codurilor penale ar putea transforma România într-un paradis al infractorilor, în care s-ar putea să nu mai poată fi începută cu uşurinţă urmărirea penală, inclusiv în cazul unor infracţiuni grave, precum omoruri sau violuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Modificările îi ajută pe cei care au dosare penale pe rol, persoane cu funcţii de demnitari, care folosesc Parlamentul ca pe un butic legislativ, în care dau ordine băieţilor de prăvălie şi băieţii execută. Ce s-a întâmplat aseară cu Codul de procedură penală transformă România într-un rai al infractorilor. Vom deveni un paradis în care tot felul de mafii sunt invitate să vină în România, care îşi face un brand de ţară din apărarea infractorilor. Aş fi vrut să văd că facem dreptate şi victimelor. În primul rând, trebuie să facem dreptate victimelor infracţiunilor, şi nu să apărăm peste măsură infractorii. Asta ne oferă PSD şi ALDE, în paralel cu un atac fără precedent, în care PSD are totul inclus, o armă eficace, care este Curtea Constituţională", a declarat Raluca Prună, marţi, la Digi 24.

Ea spune că România este în situaţia în care structuri speciale ale Comisiei Europene fac un raport ad-hoc pentru ţara noastră, pentru că ceea ce se întâmplă în justiţie este grav: "Reamintesc faptul că structurile acestea, Comisia de la Veneţia, urmează să facă un raport. Suntem în situaţia unui atac fără precedent, în care toată lumea spune că ceea ce se întâmplă este grav. Trăim în republica Dragnea şi totul este posibil".

Întrebată dacă aceste modificări ale codurilor penale mai pot fi oprite în vreun fel, fostul ministru al Justiţiei a spus că opoziţia va trimite legea pentru control de constituţionalitate, dar că nu are nicio speranţă în Curtea Constituţională.

"Problema e că vom fi în situaţa ca, după ce ne jucăm cu procedura legală şi cu statutul magistraţilor, să fim nevoiţi să publicăm aceste coduri de procedură penală care nu fac niciun fel de dreptate. Nu vorbim numai de infracţiuni de corupţie, vorbim de omoruri, de violuri, alte infracţiuni pentru care nu se va mai putea face urmărirea penală. Noi vom fi cei cărora le va fi atacată o rudă, li se va sparge casa. Noi trăim în acest mit al Anei lui Manole, în care trebuie adus un sacrificiu ritualic", a mai spus fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună.

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedură penală a fost votat, luni seară, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, după mai multe ore de dezbateri. PNL şi USR au anunţat că vor ataca legea la Curtea Constituţională.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că PSD nu doar că încearcă să amputeze puterile preşedintelui, ci încearcă să amputeze şi puterile justiţiei, ceea ce este foarte grav. Preşedintele a subliniat că majoritatea parlamentară ”votează legi cu dedicaţie pentru Dragnea” şi a spus că va folosi prerogativele constituţionale pentru a solicita o îmbunătăţire a textului proiectului de modificare a Codului de Procedură Penală.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.