Ministrul Justiţiei răspunde acuzaţiilor sindicaliştilor din cadrul ANP care spun că este ”îndreptată” exclusiv către problemele deţinuţilor, Raluca Prună spunând că în cursul acestui an au fost depuse la CEDO peste 2.000 de reclamaţii privind condiţiile de detenţie şi niciuna legată de condiţiile în care muncesc angajaţii din sistemul penitenciar, iar obligaţia sa ca ministru este să fie preocupată de plângerile depuse la CEDO şi de deciziile acesteia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a răspuns, vineri, acuzaţiilor făcute de către sindicaliştii din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care spun că este ”îndreptată exclusiv către problemele deţinuţilor”.

Raluca Prună a afirmat vineri, la Sinaia, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, că este oblugaţia sa ca ministru al Justiţiei să se preocupe de condiţiile de detenţie, având în vedere numărul mare al plângerilor depuse la CEDO în legătură cu situaţia persoanelor private de libertate.

”Sunt obligată, ca ministru, să fiu de partea persoanelor custodiate pentru că readuc aminte publicului că România are încă din 2012 o decizie cvasipilot de la CEDO care a cerut României să corecteze situaţia privind suprapopularea. La nivelul lunii iunie 2016, existau la CEDO, numai pentru anul 2016, un număr de 2.000 de cereri, toate trimise de persoanele custodiate, aşa încât da (…), mă ocup de această chestiune pentru că este obligaţia mea de ministru al Justiţiei. Hotărârile de la CEDO nu privesc în niciun caz, niciuna dintre ele, situaţia personalului din penitenciare, celor angajaţi, dar asta nu înseamnă că neglijez acest lucru şi eu cred că, de când am venit ministru, am dat sistemului penitenciar, celor care lucrează, instrumentele care le lipseau şi anume un regulament, că nu îl aveau, şi pentru că discutăm despre salarizare, o să reamintesc public că, prin Ordonanţa 20, am dat un spor de asistenţă socială de 25 la sută pentru cei care lucrează în penitenciare. Nu pentru toţi, că nu toţi lucrează în mod nemijlocit cu deţinutul”, a spus Raluca Prună, vineri, la Sinaia, după întânirea cu conducerea Curţilor de Apel.

Raluca Prună a adăugat că îşi face ”datoria de ministru” şi faţă de angajaţii din penitenciare şi faţă de cei aflaţi în detenţie, dar că face distincţie între unii şi ceilalţi.

”Am adus o nouă conducere la nivelul ANP, conducere formată din directori de penitenciar care au o experienţă mare în spate, care erau în sistem înainte să fi venit eu ca ministru. Numai astea sunt câteva măsuri pe care le-am făcut ca ministru şi cred că nu e totul, dar este foarte mult pentru un mandat foarte scurt. Dar disting situaţia personalului care lucrează de situaţia persoanelor condamnate”, a mai spus Raluca Prună.

Aceasta a adăugat că, în ceea ce priveşte revendicările sindicatelor din cadrul ANP, crede că în foarte scurt timp va exista o soluţie ”convenabilă”.

”Despre revendicările sindicatelor discut cu domnul ministru Pîslaru şi eu cred că în foarte scurt timp o să am o soluţie care să fie convenabilă sistemului penitenciar din România. Fac acest lucru nu pentru că mi-au cerut sindicatele şi regret că au făcut aceste proteste şi nu au avut răbdarea să aştepte. Fac acest lucru pentru că e obligaţia mea de ministru, deci o făceam oricum, cu sau fără proteste”, a mai spus Raluca Prună.

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) acuză că ministrul Justiţiei, Raluca Prună, este ”un ministru foarte agresiv” şi spun că aceasta este ”îndreptată exclusiv către problemele deţinuţilor”, angajaţii din penitenciare susţinând, prin vocea liderilor de sindicat, că vor continua protestele şi vor merge până la a da Guvernul în judecată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.