Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, marţi, că “etosul profesional” ar fi cerut ca procurorul şef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, să fi făcut deja un pas înapoi, în condiţiile în care a făcut parte dintr-o echipă managerială care a avut o problemă. Prună a spus că nu a invitat-o pe Giorgiana Hosu, căreia îi expiră mandatul, la interviul pentru funcţia de adjunct al DIICOT “dintr-un motiv foarte simplu”, pe care nu îl detaliază şi că speră ca aceasta să îşi continue activitatea ca procuror la Parchetul instanţei supreme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Exact cum oamenii vin la DIICOT, oamenii pot să plece de la DIICOT. Eu nu am niciun fel de cunoştinţe despre plecări multiple. (…) Ştiu că a plecat doamna Hosu, care a fost adjunct la DIICOT, care şi-a încheiat un mandat şi pe care, da, nu am înţeles nici măcar să o invit la interviu pentru un motiv foarte simplu, pe care nici măcar nu am înţeles să îl detaliez. Domnia sa a făcut parte dintr-o echipă managerială în care etosul profesional ar fi cerut oricui în situaţia domniei sale să fi făcut deja un pas înapoi”, a spus ministrul Justiţiei, la ieşirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, întrebată cum comentează cererea Giorgianei Hosu de încetare a activităţii la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Întrebată cum comentează informaţia că mai mulţi procurori vor să plece de la DIICOT, Raluca Prună a spus că instituţia are acum şansa să repare din imaginea care a avut foarte mult de suferit, precizând că se referă la cei mulţi care au rămas, nu la cei câţiva care au decis să plece.

“Când eşti într-o echipă managerială care are o problemă, măcar de percepţie dacă nu altfel de problemă, etosul profesional, nu vorbesc de legea penală, cere persoanei să facă un pas înapoi. Eu sper ca domnia sa să meargă la Parchetul General, să-şi continue activitatea acolo. Cu privire la ceilalţi care pleacă de la DIICOT, repet, cum vin oamenii, pleacă oamenii. DIICOT cred că are şansa acum să repare din imaginea care a avut foarte mult de suferit, din păcate, cu costul a numeroşi procurori din DIICOT care muncesc foarte mult, care sunt sufocaţi de dosare şi care nu au o viaţă personal, ca să facă ceea ce fac. Eu m-aş uita la cei care au rămas la DIICOT, nu la cei câţiva care au decis să plece de la DIICOT”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a menţionat că dacă premierul va considera că ea nu performează la Ministerul Justiţiei, deşi este “foarte vocală”, ca membru al unei echipe, va face pasul înapoi, pentru că este “un ABC minimal pentru cei care lucrează într-o echipă”.

“Giorgiana Hosu (n.r.) a fost şi adjunct … etosul profesional, în toate privinţele, cer oamenilor să poată să facă şi un pas înapoi. Începe o cercetare penală în privinţa mea, domnule, nu mai pot să rămân, trebuie să fac un pas înapoi”, a mai spus ministrul Justiţiei, precizând că nu se referă la o cercetare în cazul Giorgianei Hosu, ci la modul general.

Giorgiana Hosu şi mai mulţi procurori din DIICOT au depus cereri la Consiliului Superior al Magistraturii prin care solicită încetarea activităţii la această structură de parchet.

În cererea aflată pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Secţiei pentru procurori a CSM, Elena Giorgiana Hosu cere încetarea activităţii la DIICOT - Structura centrală şi revenirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi procurorii Romică Dogar, Gheorghe Leuca şi Ana Aparaschivei au cerut încetarea activităţii la DIICOT şi continuarea activităţi la alte unităţi de parchet.

Giorgiana Hosu a fost numită procuror şef adjunct al DIICOT în mai 2013, odată cu preluarea conducerii instituţiei de către Alina Bica. În noiembrie 2014, Alina Bica a fost arestată preventiv, în dosarul privind despăgubiri ilegale acordate de ANRP. Conducerea interimară a DIICOT a fost preluată atunci de Giorgiana Hosu, până în mai 2015, când în funcţia de procuror şef al Direcţiei a fost numit Daniel Horodniceanu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.