Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, spune, referitor la declaraţia făcută în octombrie, la CSM, că a minţit la CEDO atunci când a spus că a fost asigurat un buget a câte 150 de milioane de euro pentru şapte penitenciare, că încadrează la eroare faptul că stăpâneşte destul de bine limba română şi foloseşte uneori metaforic cuvintele, iar pentru asta pledează “vinovată”. Raluca Prună a precizat că dincolo de aceste declaraţii, pentru care nu ar fi dorit să se facă “atât de multe valuri”, realitatea este că atunci când se avansează cifre legate de reformarea sistemului judiciar, ele nu sunt reflectate în bugete.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Încadrez la eroare faptul că stăpânesc destul de bine limba română şi că îmi permit să folosec uneori metaforic cuvintele, deci pentru asta pledez vinovată. Modul în care am comunicat atunci probabil nu a fost cel mai fericit, dar realitatea rămâne aceeaşi. Realitatea este că noi în această ţară noi nu avem programări multianuale, că noi avem bugete anuale şi că atunci când avansăm cifra pentru strategii, pentru planuri, pentru cazuri (...) privind reformarea sistemului judiciar, avansăm nişte cifre care nu sunt reflectate în realitate în bugete”, a spus ministrul Raluca Prună, întrebată, la prezentarea bilanţului instituţiei pe care a condus-o în 2016, despre afirmaţia pe care a făcut-o, într-o şedinţă de la începutul lunii octombrie a Consiliului Superior al Magistraturi.

Ministrul Justiţiei a precizat că a mers la CEDO cu un mandat foarte clar, pe baza unui memorandum care a trecut prin Guvern şi a promis acolo exact ceea ce România putea face şi “nimic mai mult”.

“Sigur că mi-aş fi dorit să nu se facă atât de multe valuri şi atât de multe discuţii la ceea ce am afirmat eu. Eu cred că relaţia pe care eu am avut-o cu CEDO şi modul în care eu ca ministru am înţeles să gestionez această relaţie, mergând acolo cu un mandat foarte clar pe baza unui memorandum care a trecut prin Guvern şi promiţând acolo exact ceea ce putem face şi nimic mai mult - de altfel nici nu avem încă o decizie pilot - arată că modul în care am lucra cu CEDO nu a fost atât de rău”, a mai spus Raluca Prună.

"Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO - şi spun bine minţit la CEDO - că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci, eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu aveam aceşti bani", a spus Raluca Prună în şedinţa CSM de la începutul lunii octombrie.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a explicat, în 18 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, că afirmaţiile ei în faţa CSM privind "minciunile" de la CEDO au fost doar exprimări "în limbaj plastic", pentru a exprima o serie de îngrijorări, iar oricare altă interpretare este un "exerciţiu de scoatere din context".

Raluca Prună a răspuns astfel acuzaţiilor din moţiunea simplă a PSD împotriva ei.

"Nu am venit în acest mandat pt notorietate şi nici nu mi-am propus să fiu populară. (...) Muncim fără să fim obosiţi, sub imperativul unui mandat scurt, cu multe aşteptări. (...) Sunt aici în faţa dumneavoastră pentru că am avut curajul să spun, în limbaj plastic, că împăratul este gol", a spus Prună, făcând referire la basmul lui Hans Christian Anderson "Hainele noi ale împăratului", în care singurul care a reacţionat  la faptul că împăratul era, de fapt, dezbrăcat în faţa mulţimii şi a afirmat evidentul a fost un copil.

Raluca Prună a precizat că prin declaraţiile făcute la CSM se referea la condiţiile de detenţie, unde supraaglomerarea este o restanţă a tuturor guvernelor şi o problemă care trebuie rapid rezolvată.

Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a fost adoptată atunci de plenul Camerei Deputaţilor cu 155 de voturi ”pentru”.

Premierul Dacian Cioloş a spus, la începutul lunii decembrie, într-un inteviu la Antena 3, că ministrul Justiţiei, Raluca Prună, nu a minţit CEDO atunci când a spus că a fost asigurat un buget a câte 150 de milioane de euro pentru şapte penitenciare, precizând că aceasta şi-a explicat declaraţiile prin faptul că guvernele anterioare nu şi-au respectat angajamentele de construire de noi închisori.

”E vorba de lucruri care nu au fost făcute ani de zile legate de situaţia din penitenciare. Ani de zile s-a spus la CEDO «alocăm atâţia bani pentru această situaţie» şi nu s-au alocat banii respectivi. E o realitate. Ne-am angajat noi, ca ţară, şi guvernele României s-au angajat de multe ori la multe lucruri (…) şi nu s-au ţinut de cuvânt din diferite motive”, a spus Dacian Cioloş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.