Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, spune că în penitenciare sunt condiţii grave de 26 de ani şi că din 2012 nu s-au mai luat măsuri de igienizare, precizând că primeşte petiţii direct din penitenciare. Raluca Prună anunţă că va declanşa o dezbatere publică şi că nu exclude nicio măsură, arătând că pot fi şi amnistieri sau graţieri, ca variante de diminuare a suprapopulării, pe care le-ar putea promova printr-o propunere legislativă, iar decizia să fie luată de Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Condiţiile din penitenciare sunt grave de 26 de ani. Am considerat că am datoria să revizitez o serie de penitenciare, monitorizăm acest sector din partea Comisiei Europene. Am revăzut o parte dintre ele şi m-am lămurit”, a declarat luni Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a adăugat că din 2012 nu s-au luat măsuri de igienizare sau de stabilizare a personalului de conducere pe post, cei aflaţi la conducere fiind împuterniciţi.

Despre condiţiile din penitenciare, ministrul Justiţiei a mai spus că la Ministerul Justiţiei ajung petiţii direct din penitenciare. "Am fost la Brăila şi în urma controlului am trimis Corpul de control”, a precizat Prună.

În ce priveşte decizia pilot pe care CEDO ar putea să o ia în cazul României privind condiţiile din penitenciare, Raluca Prună a spus că o astfel de hotărâre a fost primită de Italia si de Bulgaria, putând spune că aceasta vine cu un cost de zeci de milioane de euro.

În acest context, Raluca Prună spune că declanşează o dezbatere publică şi că nu exclude niciun fel de măsura, precizând că „pot fi amnistieri sau graţieri”, dar toate aceste lucruri trebuie analizate.

"Am asigurat un plan de măsuri, se fac lucruri, voi declanşa această dezbatere şi dacă reiese un larg sprijin popular pentru măsuri radicale de diminuare a suprapopulării, voi face o propunere legislativă şi o voi depune în Parlament. Va rămâne ca Parlamentul să le voteze sau nu”, a mai spus Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a afirmat că nu este de acord cu afirmaţiile potrivit cărora pe durata mandatului nu a făcut nimic.

Prună a precizat că în luna iulie declanşează concursurile pentru posturile de conducere din penitenciare.

Ministrul Justiţiei declara recent că deficitul în penitenciare este de 9.500 de locuri, că sunt probleme foarte grave legate de suprapopulare, de acces la serviciile medicale şi că sunt condiţii precare de igienă.

Raluca Prună spunea că România are foarte multe hotărâri CEDO care privesc condiţiile precare de detenţie şi că şi mai multe hotărâri, de ordinul miilor, sunt pe cale să ajungă la Curtea Europeană. Ea preciza că, în acest context, Curtea Europeană a decis că în cazul României trebuie să se dea o decizie pilot, iar Guvernul a promovat un memorandum prin care a cerut să i se dea să facă un plan de măsuri astfel încât să îmbunătăţească condiţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.