Aproximativ 100 de grefieri de la Curtea de Apel Bucureşti au declanşat, vineri, un protest spontan în interiorul instituţiei, faţă de neaplicarea unei decizii a Curţii Constituţionale, care le-ar recunoaşte drepturi salariale restante. Ei poartă afişe cu mesajele "Şi noi facem parte din familia justiţiei", "Discriminare", "Protest", "Salarizare unitară, fără discriminare", "Unde-i lege, nu-i tocmeală".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Protestăm faţă de neaplicarea deciziei Curţii Constituţionale care a stabilit că ne sunt recunoscute drepturile salariale restante. În acest moment, decizia CCR se aplică doar magistraţilor. Şi noi facem parte din «familia Justiţie», a declarat o grefieră pentru News.ro.

O altă participantă la protest spune că unele parchete aplică deja decizia CCR.

"La unele parchete se aplică deja decizia Curţii Constituţionale, care ne recunoaşte aceste drepturi salariale. Ministerul Justiţiei ar trebui să rezolve această problemă. Cel puţin aici, la Curtea de Apel Bucureşti, nu se aplică. Este discriminare”, susţine protestatara.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale ProJust arată că există hotărâri din 2007, privind drepturi salariale, care nu sunt puse în aplicare nici acum.

"Protestetele de la Curtea de Apel Bucureşti, dar şi de la alte instanţe din ţară vizează lipsa de implicare a autorităţilor în ceea ce priveşte situaţia acestei categorii socio-profesionale. Principalul motiv pentru care protestăm este nerespectarea legii, cu precădere a deciziei Curţii Constituţionale nr. 794 din 2016. Această decizie a permis recunoaşterea unor hotărâri judecătoreşti prin care ne erau recunoscute drepturi salariale restante, neaplicate până acum. Hotărârile datează din anii 2007 - 2010 şi nu sunt puse în aplicare nici la acest moment”, spune Ştefania Teleman, preşedintele FNS ProJust.

Ea adaugă că decizia CCR se aplică întregii familii ocupaţionale Justiţie.

"Ministerul Justiţiei a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o adresă prin care le arată că au fost incluse sumele pentru plata diferenţelor doar pentru magistraţi. Noi suntem rudă săracă a familiei justiţiei. Decizia CCR are valoare de referinţă sectorială recunoscută pentru noi prin hotărâri judecătoreşti, se aplică întregii familii ocupaţionale Justiţie. Acuma se pare că cineva se gândeşte dacă noi facem parte sau nu parte din justiţie. Evident că suntem”, a continuat Teleman.

Preşedintele FNS ProJust a subliniat că sindicatele nu solicită decât să fie pusă în aplicare legea.

"CCR a stabilit prin acea decizie că există o singură valoare de referinţă sectorială, respectiv constanţa la care se aplică coeficientii care sunt individuali. În mod real, la acest moment, valoarea de referinţă sectorială este de 405 lei la care se adaugă majorarea de 10 la sută prevăzută de legea 293/2015. Noi nu solicităm decât aplicarea legii, nimic altceva”, a încheiat Teleman.

Proteste spontane ale grefierilor au avut loc şi joi, în mai multe oraşe din ţară, printre care Timişoara şi Constanţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.