Un proiect de lege care aduce modificări în procedurile care trebuie îndeplinite de asociaţii şi fundaţii şi în modul de funcţionare a acestora a fost adoptat, luni, de Senat, urmând să ajungă în Camera Deputaţilor. După adoptare, o asociaţie sau fundaţie va putea fi înfiinţată în şapte zile, afirmă reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, Senatul a adoptat cu 73 de voturi Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, iniţiat de Ministerul Justiţiei. Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, cameră Decizională. Este o lege care vine să susţină asociaţiile şi fundaţiile în procedurile pe care le au de îndeplinit, precum şi în modul în care acestea funcţionează”, arată reprezentanţii Ministerului Justiţiei, luni, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestora, după adoptarea legii, în 7 zile se va putea înfiinţa o asociaţie/fundaţie.

De asemenea, comunicarea online în relaţia fundaţiilor şi asociaţiilor cu autorităţile se va îmbunătăţi. Toate procedurilor se pot realiza doar printr-un e-mail.

”Proiectul de lege vizează realizarea unui registru unic al asociaţiilor şi fundaţiilor, modern, care să conţină informaţii adecvate, corecte şi actualizate. Registrul va permite accesul în orice moment la informaţii despre asociaţiile şi fundaţiile înregistrată în România. Finanţarea pentru registru va fi asigurată prin PNRR, prin intermediul unui proiect al Ministerului Justiţiei cu o valoare de peste 5,2 milioane lei”, adaugă sursa citată.

O altă măsură vizează eliminarea obligaţiei numirii unui cenzor/comisii de cenzor pentru asociaţiile al căror activ patrimonial nu depăşeşte 16 milioane de lei, precum şi modificări ale procedurii de acordare a statutului de utilitate publică, care nu se va mai putea refuza din considerente de oportunitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.